Kamp om topplassen i NM

Et glimt fra norgesmesterskapet i murerfaget. Det ble arrangert i høst.

Et glimt fra norgesmesterskapet i murerfaget. Det ble arrangert i høst.

I Norgesmesterskapet i murerfaget var det tett kamp om plassen øverst på seierspallen.
Vinneren dro full poengpott og nummer to lå bare et halvt poeng bak. Det var heller ikke langt ned til tredjemann.

Det var Terje Harrig Nielsen fra Murmester Frode Lindgren i Aust Agder som ble årets Norgesmester i murerfaget. Han ble tett fulgt av Vincent Dakay Henriksen fra Dag Arne Nilsen AS i Vestfold.
De øvrige deltakerne var Jostein Hella fra Artur J. Thorsen i Hordaland, Marius Thygesen fra Rolf Holm AS i Oslo og Stian Standal fra Murco AS i Sør-Trøndelag.
Norgesmesterskapet ble arrangert i Trondheim og det var Nils J. Værnes, daglig leder og opplæringsrådgiver i Trondhjems Murmesterlaug, som hadde ansvaret for avviklingen av murerfagets mesterskap. Han er veldig godt fornøyd med hvordan hele arrangement med Yrkes-NM ble avviklet.

Mange fag
Norgesmesterskapet i murerfaget ble arrangert under fellesbetegnelsen Yrkes-NM, som ble arrangert av WorldSkills Norway. Det ble derfor samtidig arrangert 29 yrkeskonkurranser i 27 fag. Arrangementet gikk over tre dager og ble besøkt av mer enn 26.000 tilskuere. De fleste av disse var i målgruppen for rekruttering – 14 til 17 år.
Samtidig med yrkeskonkurransene var det Opplæringsdager med utstillinger og demonstrasjoner i mange fag og yrker. Dessuten var det en mengde seminarer for både elever, lærere, rådgivere, bedriftsfolk og organisasjonsfolk. Mesterens mester, Marco Elsafadi, var det største trekkplasteret. Han samlet om lag 2.000 tilhørere hver dag.
Værnes forteller at murerfagets konkurranse ble avviklet over tre dager, to dager kl 8-18 og den siste dagen kl 8-12. Til sammen var det 24 effektive arbeidstimer på konkurranseobjektene.
– Arrangementet startet med åpningsseremoni på Scandic Lerkendal mandag 27. oktober. Her var det også bankett og avslutningsseremoni 30. oktober.
– Var oppgaven krevende?
– For en middels lærling eller en som nettopp har tatt svennebrevet kan det nok være krevende å komme i mål på denne tiden. På dette nivået kan vi ikke ha en større oppgave dersom de skal ha mulighet til å fullføre oppgaven, sier Værnes.
– Jeg vil si at den faglige vanskelighetsgraden var middels.

Artikkel fortsetter under bildet…

Nybakt norgesmester Terje Harrig Nielsen flankert av sølvmedaljevinner Vincent Dakay Henriksen (t.v.) og bronsjevinner Jostein Hella.

Nybakt norgesmester Terje Harrig Nielsen flankert av sølvmedaljevinner Vincent Dakay Henriksen (t.v.) og bronsjevinner Jostein Hella.

Prøvenemnda var jury
Det var prøvenemnda i Sør-Trøndelag forsterket med en representant fra lauget som var jury. Arne Syrstad ledet juryen og forteller at vinneren utmerket seg både på tempo og utførelse.
– Alle kom i mål, men det var på hengende håret for enkelte.
– Ingen av dem hadde direkte problemer, men de skulle være nøyaktige. De som hadde minst erfaring brukte mye tid på å legge opp og vatre, forteller Syrstad. Han syntes det var fint å se at deltakerne ikke bare var konkurrenter, men også ble en skikkelig kompisgjeng som hjalp hverandre med verktøy og bidro kollegialt til at det var ryddig rundt dem.
– Det var litt forskjellig kvalitet, men de to beste var utrolig jevne. Vi ga poengsummer fra 1 til 6 for ulike kriterier. Når vi summerte kriteriene var vinneren klar, men det var bare små detaljer som skilte. Jeg tror også deltakerne var enige i juryens avgjørelse.
For Stian Standal fra Sør-Trøndelag inngikk konkurransen også i svenneprøven hans sammen med litt ekstra flisarbeid i ettertid. Han besto svenneprøven.
Også Syrstad var kjempefornøyd med arrangementet og det gode besøket.
– Jeg var først litt skeptisk og syntes standen så litt stusselig ut, men da de fikk murt litt ble det kjempebra.
– Det er moro at vi får vist fram faget slik. Det er bra markedsføring, avslutter Syrstad.

_________________________________
Tekst: Knut Randem
Foto: Per Olav Berg og Hilde Claussen

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image