Lærte om kalk

I høst deltok om lag 300 interesserte håndverkere, arkitekter, interiørarkitekter, konsulenter, prosjektledere, antikvarer og en rekke andre interesserte personer i en tre dagers workshop i bygningsvern.

Terje Berner (i grønn trøye) ledet praksissesjonen om kalk. Foto: Knut Randem.

Terje Berner (i grønn trøye) ledet praksissesjonen om kalk. Foto: Knut Randem.

Bygningsvernkonkressen 2014 ble arrangert på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo og er et nordisk arrangement. Det startet i Mariestad i Sverige for to år siden og blir trolig også arrangert der igjen om to år.
De 300 deltakerne hadde interesser i en rekke fag. Det ble derfor arrangert over 30 parallelle praksissesjoner med spisskompetanse innen de ulike fagområdene. I tillegg var det også flere parallelle teorisesjoner og fire plenumsforedrag.

Murmester Terje Berner ledet praksissesjonen med kalkbrenning, lesking og muring i praksis. Det deltok ingen murere i denne praksissesjonen. Derimot deltok en entusiastisk og blandet gjeng med bakgrunn blant annet som konservatorer, interiørarkitekt, prosjektledere og en tømrer/lærer. De var i alt syv personer, som lærte å bygge en kalkovn, brenne og leske kalk. De fikk også en innføring i praktisk pussing og kalkmaling med den leskede kalken.

Deltakerne fikk blant annet prøve å bygge en kalkovn. Foto: Knut Randem.

Deltakerne fikk blant annet prøve å bygge en kalkovn. Foto: Knut Randem.

Praksissesjonen gikk over to dager. Den første dagen monterte de en ovn av Leca med en enkel rist og innvendig teglforing. Ovnen brant over natta og den andre dagen lesket de kalken så godt det lot seg gjøre med begrenset tid til brenningen. Kalksteinen hadde Berner samlet inn fra ”Oslofeltet” med funn både på Bygdøy, Fornebulandet og Ringerike.

Engasjert historielag
Murmestrenes historielag engasjerte seg i bygningvernkongressen og murmester Øyvind Buset fra historielaget fulgte Berners praksissesjon som observatør.
– Det var mye entusiasme og mange gode tilbakemeldinger fra deltakerne, forteller Terje Berner.
– Det er viktig at noen innen vårt fag deltar på slike arrangementer. Uten kompetanse kan vi ikke ta vare på tradisjoner og delta i prosesser, formaner han.
– Ikke minst er det viktig at deltakelse i slike treff og møter skaper kontakter både nasjonalt og internasjonalt. De som er interessert i bygningsvern og vårt fags stolte tradisjoner bør kjenne sin besøkelsestid, avslutter Berner.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image