Murer i Mexico

mexicoMurhusene dominerer i det meksikanske gatelandskapet og murmestrene har mye å gjøre med både nybygg og restaurering.

Med capsen godt trukket ned i ansiktet, hette og tørkle beskytter Olegario Montero og kollegane seg mot den sterke sola mens andre etasjen på murbygget tar form utenfor byen Oaxaca sør i Mexico.
– Selv om vi er vant til varmen, blir det hett midt på dagen, medgir murmesteren.
Under den sterke meksikanske solen bæres murstein og mørtel blandes med spad før bøtta med blandingen løftes opp på skulderen.
– Det blir en del tunge tak, medgir Olegario. – Dette er ingen jobb for pyser.
Med en byggeindustri som i følge det meksikanske byggeindustrikammeret, CMIC, kommer til å vokse over fire prosent det kommende året, så har de mange meksikanske murmestrene mer enn nok å henge fingrene i.
– Selv om bransjen går opp og ned, har jeg ikke vært arbeidsledig de seksten årene jeg har jobbet i yrket, forteller Olegario.

Mange om beinet
Mureryrket sysselsetter mange i Mexico. I følge det nasjonale statistikkbyrået, INEGI, finnes det nesten to og en halv million murere i landet, hvilket utgjør 4,8 prosent av den yrkesaktive befolkningen.
På byggeplassen hvor Olegario jobber er de til sammen åtte murere. Det er alltid en murer som har ansvaret for de andre.
– Her er det jeg som er ansvarlig, forteller han. – Blant resten av gjengen er det fire assistenter og de andre er murere som har ulike delansvar.
Alle starer de arbeidsdagen klokka åtte om morgenen og er ikke ferdige før klokka seks på ettermiddagen.
– Midt på dagen har vi en times matpause, forklarer murmesteren.
Fra mandag til fredag blir det likevel lange dager. Lørdag er også arbeidsdag.
– Men da jobber vi kun til klokka to, sier Olegario.
Hver lørdag er dessuten betalingsdag da det vanlige er at murerne får betalt hver uke. Murermesteren får betalt 2000 pesos per uke, det vil si i overkant av 1000 norske kroner mens murerassistentenes lønn er 700 kroner i uka. Gjennomsnittlig månedslønn til en murer i Mexico er ifølge data fra arbeidssekretariatet litt over 5500 kroner.
De fleste murere har riktignok kun muntlige kontrakter som varer så lenge det er behov for dem, og hele ni av ti har ingen sykeforsikring eller sosial trygghet.

Papirløse mestre
Mureryrket læres i praksis i Mexico.
– Jeg begynte å arbeide i et byggefirma som attenåring, forteller Olegario, og der lærte jeg de ulike teknikkene, sementblandinger og materialtyper.
Etter hvert som en får erfaring, øker ansvaret og en kalles for maestro, det vil si mester. Det er riktignok en muntlig tittel da det ikke finnes noen formell mesterbrevordning, men alle som jobber i yrket anerkjenner hvem som kan kalles mester og arkitekter og ingeniører har en fast mester som organiserer resten av murerne.

________________________
Tekst: Tone Aguilar
Foto: Marco Aguilar

Resten av denne reportasjen kan du lese i Murmesteren nr 1/15 på papir.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image