Fra barnehagen til håndverker

Jonas Bals (A) fortalte at Arbeiderpartiet har levert 33 forslag til forbedring av yrkesopplæringen.

Jonas Bals (A) fortalte at Arbeiderpartiet har levert 33 forslag til forbedring av yrkesopplæringen.

– Vi må starte i barnehagen. Barna må få mulighet til å arbeide med hendene og skape noe. De må få snekre, mure og skru, sa styreleder Anders Larmerud da han åpnet OHIFs årskonferanse.

Oslo Håndverk & Industriforening (OHIF) avviklet like før påske sin tradisjonelle årskonferanse med et aktuelle tema. I år var temaet ”Fenomenal fagutdanning – fra barnehagen til håndverker”.
Og Larmerud trakk paralleller til egen barndom og hvordan barn da fikk lov til å la seg inspirere av nære omsorgspersoner med praktiske yrker. Å få være med å jobbe med hendene var ikke uvanlig den gangen. Nå vil han at barnehagene gjøre opp for mange år med for lite praktisk aktivitet.

– Tester hindrer læring
Forfatter og lektor Simon Malkenes har skrevet boka ”Bak fasaden i Osloskolen”. Han mente det var styringssystemet i skolen som hindrer læring. Fritt skolevalg og stykkprisfinansiering hvor pengene følger elevene gir etter hans mening en negativ trend.
Han kunne også vise til erfaringer fra andre land om at det kun gis tilstrekkelig opplæring i de fagene skolene blir testet i. Skolen har blitt et sted hvor rektor får personlige fordeler av gode testresultater. Derfor blir de grunnleggende ferdighetene det testes i prioritert.
Møbelsnekker Morten Hiorth repliserte fra salen at han savnet to grunnleggende ferdigheter. Nemlig kunnskap om materialer og kunnskap om verktøy. Ikke ferdigheter, men kjennskap til materialer og verktøy.

Politisk utfordring
Jonas Bals, politisk rådgiver for Jonas Gahr Støre (A) og Kristin Vinje (H), Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen i Stortinget var de to politiske motpolene i denne diskusjonen.
Bals, som er utdannet maler og har en universitetsgrad, tok utgangspunkt i at ni av ti unge sier at håndverk er viktig. Likevel mener de fleste at fagene har lav status. Årsaken synes å være bruken av billig arbeidskraft fra andre land.

__________________________
Tekst og foto: Knut Randem

 

Les mer fra OHIFs årskonferanse i Murmesteren nr 2-15.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image