Framtid og fortid på murdag

Harrie Vekemans fortalte om robotmuring med tegl og blokker og om mulighetene i framtiden.

Harrie Vekemans fortalte om robotmuring med tegl og blokker og om mulighetene i framtiden.

Programmet for Norsk murdag spente vidt i tid. Framtiden var representert både med klimautfordringer og robotmurere. Fortiden var representert med både kirkebygg og tilpasning til moderne tid. Nåtiden var også fyldig representert i programmet. Norsk murdag samlet et bredt publikum, men fortsatt for få arkitekter, i følge arrangørene.

Se bildegalleri fra Norsk murdag nederst i saken.

Harrie Vekemans fra Nederland fortalte om forsøk med bruk av roboter i murverk. Han fortalte at roboter jobber langsommere enn murere på standard legging, men gir nye muligheter for bygging med mønster i overflaten blant annet med små forskyvninger i teglen.
Dette mener han åpner nye muligheter som en murer vil bruke fire ganger så lang tid på å utføre.
Vekemans fortalte også om bruk av lim i steden for mørtel på teglvegger og om tørrstabling av tegl hvor kun øverste skift limes.

Klimatilpasning av bygg
Forskningssjef Jan Olav Hjermann ved Sintef Byggforsk orienterte om arbeidet i det store forskningsprosjektet Klima 2015 hvor de ser på klimatilpasninger av bygg og hvilke mål og oppgaver prosjektet har.
Lavenergibygg og miljøvennlige kommunale eiendommer i mur og erfaringer fra Drammen, fortalte Geir Andersen om.

Marias historie
Siden 1997 har Mariakirken i Bergen blitt rehabilitert. Nå er arbeidet fullført og sivilarkitekt Jan Lohne kunne fortelle om hvordan oppgaven hadde blitt løst.
Vinnerne av Transaksjonsprisen og Murverksprisen presenterte selvfølgelig sine forslag. Se egne artikler om prisprosjektene.
Det var også prosjektpresentasjoner av Monier-bygget i Oslo hvor arkitekt Charlie Mrsden, a-lab fortalte om prosjektet supplert av sivilingeniør Finn Madsø som fortalte om svevende teglforblending på elastisk ståloppheng.
Ola Espelid fra Veidekke Entreprenør fortalte om løsninger for mur- og flisarbeider i Bergens nye svømmehall, Alexander Dale Oen Arena.
Sivilarkitekt Magne Wiggen presenterte et hytteprosjekt i mur på begrenset plass på Jomfruland

Trendene
Sivilingeniør Camilla Sandem Dhelie fra Weber tok for seg framtiden fasadevalg. Hvor går trendene? Hun snakket om pixelisme, modularitet og integrasjon av funksjon og estetikk.
Flere av disse temaene vil bli tatt opp i framtidige artikler i Murmesteren.

_______________________________
Tekst og foto: Knut Randem

 

info heading

info content

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image