Praksisbrev og utenlandsk fagopplæring

Kunnskapsdepartementet har sendt på høring et forslag til endringer i opplæringsloven for å innføre praksisbrevordningen, en toårig praktisk opplæring, som et supplement til ordinær yrkesfaglig videregående opplæring. Departementet foreslår at praksisbrevordningen skal være et tilbud i alle fylker. Videre foreslår departementet endringer i opplæringsloven for å etablere en godkjenningsordning for utenlandsk fagopplæring.

Departementets forslag er å innføre praksisbrev som supplement til yrkesfaglig videregående opplæring. Praksisbrevordningen skal være et toårig opplæringsløp som avsluttes med en praktisk prøve. Etter fullført og bestått opplæringsløp, skal det utstedes et praksisbrev som dokumentasjon på opplæringen. Det foreslås at fylkeskommunen skal ha en plikt til å ha et tilbud om praksisbrev innen minst ett yrkesfaglig utdanningsprogram.
En praksisbrevkandidat er noe annet enn en lærling eller lærekandidat. Departementet foreslår derfor at praksisbrevkandidat innarbeides i regelverket som et eget begrep. Dette er i tråd med dagens systematikk i opplæringsloven, hvor en bestemmelse gjelder de som er særskilt nevnt. Likeså vil praksisbrevprøven være noe annet enn fag- og svenneprøve, og praksisbrevet som dokumentasjon på fullført og bestått praksisbrevprøve vil være noe annet enn fag- og svennebrev.

Med Norges tilpasning til et indre arbeidsmarked gjennom EØS-avtalen, har utenlandsk arbeidskraft fra EU-området fått friere og enklere tilgang til arbeid i Norge, og omfanget av utenlandsk arbeidskraft fra EU-land har økt betraktelig, skriver departementet. Det økte omfanget av arbeidskraft fra EU-området har ikke blitt møtt med en kapasitet til å vurdere arbeidskraftens kompetanse opp mot til norsk fagutdanning, og per i dag er det ingen som er pålagt å gjøre en slik vurdering. Et sentralt tiltak i regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet er et bedre system for kontroll med fagkompetanse.

Utenlandsk utdanning
Departementet mener det er et stort behov for en nasjonal ordning for godkjenning av utenlandsk fagopplæring. Både de som har slik utdanning og arbeidslivet etterspør en slik ordning. En godkjenningsordning vil bidra til økt deltakelse i arbeidslivet og en bedre utnyttelse av arbeidsstyrkens kompetanse, heter det i høringsdokumentet.

Departementet foreslår å etablere en ordning for godkjenning av utenlandsk fagopplæring på videregående opplærings nivå. Godkjenningen skal innebære verifisering av dokumentasjon, godkjenning av nivå og omfang og godkjenning av faglig innhold. Det foreslås at godkjenningsmyndigheten legges til departementet. Det operative ansvaret for godkjenningsordningen vil foreløpig bli delegert til NOKUT.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image