Murverksprisen til teglprosjekt

Murverksprisen 2016 går til "Boliger i Furulundsveien 1, Oslo". Foto: nispe@mac.com

Murverksprisen 2016 går til «Boliger i Furulundsveien 1, Oslo». Foto: nispe@mac.com

Murverksprisen 2016 tildeles «Boliger Furulundsveien 1», leilighetsbygg signert R21 Arkitekter AS. Prisen deles ut for fremragende mur-arkitektur hvor murverk er anvendt på en håndverksmessig god måte.

Innpasset mellom høye furuer. Foto: nispe@mac.com

Innpasset mellom høye furuer. Foto: nispe@mac.com

Juryen framhever den store variasjonen i murteknikker hvor relieff danner et rikt skyggespill. Detaljrikdom og raffinement i fasadene spiller opp mot tradisjonelt håndverk i de omkringliggende trevillaene. Man fornemmer den samme håndverksglede i murerarbeidet som i de gamle villaenes snekkerarbeider. Murerarbeidene er av høy kvalitet. Materialbruk og detaljering av terrasser og uteområder er tilsvarende omsorgsfullt planlagt og solid gjennomført.

Nybyggene har forblending av Petersen tegl, og fasadene er underdelt i felt murt i ulike teknikker. Balkongbrystningene er kledd med skjermtegl. Teglsteinens har en grå-sort farge tilpasset eksisterende villas mørke trekledning og står godt mot furutrærnes brungrå stammer.

Den skrånende tomten ligger i et villastrøk og har praktfull utsikt. Prosjektet består av en eksisterende bevaringsverdig villa i tre og to nye bygningsvolumer i tegl; en tomannsbolig og en tremannsbolig, begge horisontaldelte. Bygningsvolumene har omtrent like stor grunnflate, tilnærmet kvadratisk. Form og plassering er tilpasset omkringliggende bebyggelse, topografi, himmelretninger og utsikt, og teglbygningene er innpasset mellom vakre høye furutrær, beskriver juryen.

– Organisering av leilighetene i to- og tremannsboliger, samt enkle kubiske hovedformer, gir et størrelsesmessig slektskap til de omkringliggende store og staselige trevillaene. Moderne eneboliger kan lett oppleves for små i tilsvarende kontekst, mens mer tradisjonelle leilighetsbygg gjerne blir for store og kan utfordre skalaen.

Balkongbrystningene er kledd med skjermtegl.. Foto: nispe@mac.com

Balkongbrystningene er kledd med skjermtegl.. Foto: nispe@mac.com

De nye boligene i Furulundsveien 1 har ikke forsøkt å kopiere eksisterende bygninger, men er en kontrast både i typologi og materialbruk. Løsningen oppleves logisk, ledig og helhetlig, med gode dimensjoner og godt avstemt materialbruk og fargeholdning.

– Arkitektene har med stor følsomhet og innlevelse innpasset fem moderne leiligheter på en trang og bratt tomt. Juryen finner prosjektet usedvanlig vellykket. Det er et tankekors at myndighetsavklaringen har vært en krevende del av prosessen fordi løsningene på enkelte punkt avviker fra Oslo kommunes Småhusplan.
Juryen vil i denne sammenheng trekke fram to andre teglprosjekter av tilsvarende arkitektoniske og håndverksmessige kvalitet som er prosjektert av R21 Arkitekter AS; «Gregers Grams vei» og «Dalsveien 40». Boligprosjektene er alle viktige innspill i debatten om fortetting i villastrøk, og arbeidene vil være til inspirasjon for både arkitekter, byggherrer og entreprenører. Vi vil spent følge med på R21s framtidige arbeider, avslutter juryen sin begrunnelse.

Prisen deles ut på Norsk Murdag neste torsdag. Mer om prisen i Murmesteren nr 3-16 (juni).

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image