Følger oldefar inn i murfaget

Benjamin Berner følger i oldefars fotspor.

Benjamin Berner (17) går på Kuben videregående skole på VG1. Han har valgt murfaget for å ta opp familiehistorien og oldefars yrke som murmester i Oslo.

Murmesteren møter den yngre Berner mens han er på murkurs på Hellerud videregående skole. Her er det samlet 12 elever fra Stovner, Kuben og Hellerud for praktisk kursing i murfaget.
– Jeg hadde lyst til å ta med meg familiehistorien og bli murer, forklarer han en nysgjerrig journalist. Siden begynnelsen av desember har han fått lov til å utføre faget i praksis på skolen.
– Og nå vil du ut i praksisplass så raskt som mulig?
– Nei, jeg vil gjerne lære mest mulig praktisk arbeid før jeg kommer ut i bedrift, sier han.
Murmesteren besøker murkurset på Hellerud den andre kursdagen. Uka etter skal det legges flis og det gleder han seg til. Det er en del av faget han ikke har fått prøvd seg på.
– Flis har vært mest teori på skolen til nå. Vi har lært hvordan vi skal legge, men vi har gjort det kun tørt. Mer har det ikke vært tid til, så det blir fin å få legge hånden på det.
Nå setter han opp en Leca-vegg med halvsteins forblending. Den må pusses på blokk-siden før han får gå løs på flisene.

Emanuell Omozopia velger murfaget for å kunne bygge varige verdier.

Vil bygge varig
På byggeprosjektet ved siden av arbeider Emanuell Omozopia (21). Han går også til daglig på Hellerud videregående skole. Hans motivasjon for å velge murfaget er at han vil være med og bygge noe varig. Noe som virkelig bygger landet og er et godt håndverk. Da er murfaget hans valg.
Emanuell kom til Norge fra Nigeria i slutten av 2011. I 2013 fikk han oppholdstillatelse og kunne begynne på utdanning. Først ble det norskkurs før han gikk løs på voksenopplæring med grunnskolefag.
Han kjenner ikke til noen murtradisjoner i sin egen familie. Tegl er ikke noe som brukes i Nigeria, men pussede blokker er et vanlig byggemateriale, forteller han.

Faglærer Gaute Fjellheim har brent kalk i skolens kalkovn.

Ikke tid til å spise
– De har nesten ikke tid til å spise når de er i gang med praktisk arbeid, forteller faglærer Gaute Fjellstad.
– Dette er fine gutter og jeg tror alle sammen har bestemt seg for å bli murere.
Fjellstad skal senere i uka by på litt ekstra på kurset. Utenfor verkstedet har han to kalkovner. De har det vært fyr på i et døgn og nå får de kjøle seg et døgn før han demonterer og tar ut kalken.
– Her har jeg lagt inn koks og kalkstein fra Åsa steinbrudd lagvis og latt det brenne et døgn. Mot slutten av uka skal vi vise elevene hvordan de lesker kalk. Og Arild Levernes skal demonstrere kalkhvitting på en vegg han bygger opp.
Jo da, seniorene Levernes, Molde og Fjeld er med også på dette murkurset som kyndige veiledere. Det setter Fjellstad stor pris på.
– Det er annerledes når seniorene sier at vi starter å jobbe klokka 08.15 enn om vi lærere gjør det. Det står litt mer respekt av dem, innrømmer Fjellstad.
Også sponsorene Leca, Einar Stange, Randers tegl og FagFlis deltar med materiell, verktøy og kompetanse.

_____________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image