Samling på toppen

Jan Gunnar Madsen i NML påpeker den alvorlige svikten i rekrutteringen fra ungdomskullene. Foto: Knut Randem.

– Vi står i myra. Åpne grenser fra 2003 har gjort noe med faget vårt, sa administrerende direktør Jan Gunnar Madsen da han innledet årets formannskonferanse i Norske Murmestres Landsforening (NML). Likevel er det lyspunkter. Møtet ble holdt på Gardermoen torsdag og fredag denne uka. Det var ingen samling i bånn.

Søkningen til byggfagene øker for tredje år på rad, men murfaget har nådd sitt laveste nivå med 84 søkere i 2017. Dette gir utfordringer som preget formannskonferansen.
Madsen pekte på lyspunktene hvor Buskerud, Oslo og Østfold står for solid økning. Det er også flere andre fylker med mindre økning, men totalen har likevel trukket litt ned.

Men det er også lyspunkter. Tallene over gjelder ungdomssøkere. Tallene for voksne søkere går derimot opp.

Madsen tok for seg årsakssammenhengene, som har ført bygghåndverksfagene ut i en situasjon med stadig lavere søkertall fra ungdomskullene. Arbeidsinnvandring har ført til en dramatisk endring av arbeidstakerne i byggfag. En oversikt fra 2012 viser at 43 prosent av murerne er norske, 25 prosent er fra Skandinavia og Vest-Europa og 32 prosent er fra Øst-Europa. Han tok det for gitt at utviklingen har akselert videre siden 2012.

Dette er bare en av årsakene til fagenes dårlige rykte. Arbeidslivskriminalitet preger også mange byggeplasser og påvirker interessen for fagene.

NMLs formannskonferanse samlet styret i NML og formennene i laug og foreninger. Foto: Knut Randem.

Gir ikke opp
40 prosent av bedriftene oppgir at de ikke får tak i nok kvalifisert arbeidskraft. Det er høyt aktivitetsnivå og arbeidsplassene er trygge for den som søker sitt framtidig yrke i byggfagene. Dette gir grunn til optimisme.

Madsen fortalte av NMLs strategi baserer seg på fire hovedpilarer. Målet er at fast ansatte må utgjøre hovedregelen i norsk arbeidsliv, lærlingordningen er viktig, frontfagsmodellen og høy organisasjonsgrad er også viktig.

En bærekraftig byggenæring må sikres med konkurranse på like vilkår, maks to ledd i kontrakten ved offentlige anskaffelser, krav til kompetanse og kvalifikasjoner, permitteringsregelverket må endres og offentlige anskaffelser må ta andre hensyn enn et ensidig fokus på lavest mulig pris. Kompetanse og kvalitet må løftes fram.

– Alt henger sammen, sa Madsen. Rammevilkår, rekruttering av ungdom, skoler, terskelverdier og mål i samfunnsutviklingen er avgjørende for utviklingen i faget.

Nedgangen skal snus gjennom en framsnakking av byggenæringen og murfaget, å sikre den seriøse delen av næringen markedstilgang og et aktivt rekrutteringsarbeid.

Det kommer mer fra formannskonferansen i Murmesteren nr 3-17.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image