Ny rekord i læreplasser

Emanuell Omozopia (stående), Oscar Romero og Kevin Andersen fortalte interesserte elever om murerfaget da Kuben vg skole i Oslo hadde åpen dag. Arkivfoto.

I 2017 fikk 20 800 yrkesfagelever læreplass i en bedrift. Aldri før har så mange fått læreplass.
– Den gode utviklingen viser at satsingen på yrkesfag gir resultater. Med flere læreplasser får flere elever muligheten til å fullføre utdanningen sin og komme seg inn i arbeidslivet. Denne arbeidskraften er helt avgjørende for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn i årene som kommer, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet for 2017 viser at 20 800 elever fikk læreplass i en bedrift. Det utgjør 72 prosent av de som søkte. Dette er både det høyeste antallet og den største andelen som er registrert siden målingene startet i 2011. Siden 2013 er det blitt 15 prosent flere elever som får læreplass.
Flest i Oslo og Rogaland, færrest i Østfold
Samtlige fylker har skaffet flere læreplasser i 2017 enn i 2016, men det er forskjeller mellom fylkene når det gjelder andelen av søkerne som har fått læreplass. Rogaland og Oslo kommer best ut med læreplasser til 78 prosent av søkerne, mens Østfold kommer nederst med læreplasser til 61 prosent av søkerne.
– Mange fylker gjør en god jobb med å skaffe læreplasser, men vi er ikke i mål. Det blir stadig flere søkere, og da må vi fortsette satsingen for å få enda flere læreplasser, sier Røe Isaksen.

Fortsetter yrkesfagløftet
– 2018 er yrkesfagenes år. Partene i arbeidslivet vil bruke året til å vise frem mulighetene som ligger i å velge yrkesfag. Nå håper jeg flere bedrifter melder seg på, og tar inn lærlinger, sier kunnskapsministeren.
Regjeringen har sammen med KrF og Venstre økt lærlingtilskuddet med 21 000 kroner per kontrakt, for å få flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Regjeringen og samarbeidspartiene har også innført krav om lærling til bedrifter som vil vinne offentlige anbud, og i 2018 styrkes de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner. Pengene skal blant annet gå til arbeidet med rekruttering av læreplasser i fylkene.

(fra pressemelding)

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image