Murerfaget er populært blant utenlandske arbeidstakere

Murerfaget var det fjerde mest populære faget, melder Nokut som har ansvaret for å godkjenne utenlandsk fagkompetanse. Det var flest rørleggere og trevaresnekkere fra Polen som har fått godkjenning siden november 2016.

Siden november 2016 har NOKUT mottatt 1000 søknader om godkjenning for fag- og yrkesopplæringer fra utlandet. Av de som fikk godkjenning, ligger rørleggere og trevaresnekkere fra Polen på topp.
– Det er flott at så mange har søkt om å få fag- og yrkesopplæringen sin godkjent. Personer med en godkjent kvalifikasjon står sterkere i arbeidslivet, samtidig som arbeidsgivere kan være trygge på det faglige innholdet i kvalifikasjonen, sier NOKUT-direktør Terje Mørland i en pressemelding.

Dette er tallene for godkjente fag.

Godkjenningsordningen for utenlandsk fag- og yrkesopplæring ble etablert i november 2016 og omfatter nå fem land. Ordningen startet med Polen og Tyskland og ble i november 2017 utvidet med de tre baltiske landene Litauen, Estland og Latvia. 15 ulike yrkeskvalifikasjoner kan godkjennes i ordningen. Ordningen skal gradvis utvides til å gjelde nye land og kvalifikasjoner.

– 285 kvalifikasjoner er så langt blitt godkjent som sidestilt med norske fag- og svennebrev. I gjennomsnitt tar det rundt to måneder å behandle en søknad, sier sjef for fagutdanningsseksjonen Silje Molander.

– Partene i arbeidslivet har en sentral rolle i denne godkjenningsordningen. For det første var deres rolle avgjørende for å få etablert ordningen. Videre har de en viktig rolle i arbeidet med å foreslå sakkyndige som kan vurdere det faglige innholdet av en utenlandsk yrkeskvalifikasjon, opplyser Molander.

___________________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image