Nå skal de kriminelle i Oslo-området avsløres

Lars Mamen skal avdekke og rapportere kriminalitet i Oslo-området. Foto: Knut Randem.

En bankraner er ikke en del av den useriøse finansnæringen. Doplangere er heller ikke en useriøs del av legemiddelbransjen. Det er en enkel parallell til byggenæringen.

Slik trakk byggmester Harald Hansen paralleller da han presenterte Oslo-områdets svar på uropatruljene; Fair Play Bygg Oslo. Det er ikke snakk om useriøsitet. Det er kriminalitet.

Lars Mamen, som er regionalt verneombud i Buskerud, ble torsdag 11. oktober presentert som prosjektleder for Fair Play Bygg Oslo i møte i Håndverkeren. Han starter i jobben i januar.

I desember er det et år siden initiativet ble tatt og i mars ble det etablert en styringsgruppe hvor Rune Borgersen har representert Murmesternes forening i Oslo.

– Vi trodde mye var gjort da bransjen leverte rapporten ”Enkelt å være seriøs” til statsråd Jan Tore Sanner. Men så plukket de bare ut enkelte elementer. Vi fikk et seriøsitetsregister uten kvalifikasjonskrav, sier Hansen. Han bebreider Sanner for at det ikke har skjedd noe effektivt mot kriminaliteten i byggenæringen.

Dette er bakteppet for at også byggenæringen i Oslo-området – minus entreprenørene – nå etablerer sin uropatrulje Fair Play Bygg.

Ingen etterretningsvirksomhet
Hansen fortalte at de har inngått et tett samarbeid med A-krim slik at de ikke skal ødelegge for etterforskning.
– Vi skal kun avdekke kriminalitet, men ikke etterforske. Tipsene vi mottar skal kvalitetssikres før de sendes til A-krim. Det vil innebære besøk på byggeplassene. A-krim skal sørge for at riktig etat følger saken videre.

– Vi har hjemmesiden på plass med egen sikker tipsfunksjon og har etablert en Facebook-side. Vi kan allerede nå ta i mot tips selv om Lars Mamen ennå ikke har tiltrådt jobben som prosjektleder, forteller Hansen.

Fair Play Oslo har et budsjett på en drøy million i året. Dette finansieres med tilskudd fra laug og sponsorer. Om alle lever opp til løftene de har gitt kan det se ut som om prosjektet langt på vei er finansiert for 2019 og 2020.

Lars Mamen mener det ofte skal lite til for å få mistanke om kriminalitet på byggeplassen.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image