Old Timers bidrar til rekrutteringen

Tre modne murmestre med tilsammen 155 års erfaring, overfører kunnskap til neste generasjons murere.

I mars var Old Timers, som gutta kaller seg, i full sving med å lære bort faget til elever på Vg1 byggfag og Vg2 byggteknikk på Eidsvoll videregående skole.

 

Vil øke rekrutteringen

Old Timers er Jan Gunnar Molde, Knut Arne Fjeld og Arild Levernes, alle tre med bakgrunn fra Murmestrenes forening Oslo og tilsammen 155 års bransjeerfaring.

 – Vi holder disse kursene for å bidra til rekrutteringen til murerfaget. Vi har kanskje en litt annen tilnærming enn faglærerne og vi merker at flere av elevene lærer mye nytt om faget. Vi håper jo at med et slik kurs, hvor elevene får lære masse nytt, samt at de får bruke nye materialer og utstyr, kanskje kan få noen til å velge murerfaget når de skal ut i læretiden, sier Arild Levernes, en av Old Timers.

Gutta i Old Timers har holdt murerkurs på byggfag i seks år, og har lært opp elever i faget på skoler over hele landet.

 

Liv Helene skal bli murer

Noen av elevene har allerede har tatt yrkesvalget. 

 –I klassen min skal de fleste bli tømrer, men jeg har ikke lyst å jobbe med det. Derfor bestemte jeg meg på Vg1 for at jeg ville bli murer. Jeg syntes det virker som et spennende fag, spesielt det at jeg kan kombinere flere håndverk som murer virker veldig bra. Så er jo dette kurset bra, det er masse kunnskap å hente, forteller Liv Helene Mikkelsen (17) som går på Vg2 byggteknikk på Eidsvolll videregående skole.

Vil legge fliser

Også Ali (17) vil bli murer. Han liker spesielt å legge fliser og hvordan det krever fokus og nøyaktighet.

 – Jeg liker godt jobben som murer, som jeg har lært masse om på dette kurset. Primært er det flislegging jeg kunne tenke meg å jobbe med senere, men muring er også bra. Det er to forskjellige grener innen murerfaget. Der hvor muring kan være tungt arbeid, er flislegging mer presisjon og nøyaktig arbeid. Men totalt virker murerfaget spennende og jeg kan tenke meg å gå videre med dette, forteller Ali Raed Ali Al Barmawi, som går Vg1 byggfag.

 

Får et nytt syn på faget

For faglærer på Eidsvoll Frode Andre Sletholen, er kurset med Old Timers en god anledning til å få flere til å velge faget han selv brenner for. Læreren er selv murer og er imponert over kompetansen som har tatt over undervisningen i disse dagene.

 – Dette kurset er utrolig bra og den fagkompetansen vi får inn her på skolen gjør at elevene får et helt nytt syn på murerfaget.  Vi kjører jo mange kurs på skolen, men ingen fag er så omfattende som murkurset, så jeg krysser fingrene for at dette kan trigge flere til å velge mur. Hvis bare en av elevene som er tilstede på kurset velger mur, så er det en seier, sier Sletholen.

Del dette på: