Fikk spesialprodusert både stein og mørtel

10 000 kvadratmeter med spesialprodusert teglstein murt av Mjøndalen Mur & Puss AS preger bygget som nå har fått arkitektur-pris.

Dette bygget har fått pris for god arkitektur.

Oslo bys arkitektpris for 2020 er gitt til Munch Brygge. Boligprosjektet er tegnet av Lund+Slaatto AS med landskapsarkitekt Gullik Gulliksen AS, og Bunde Bygg AS som samspillsentreprenør. Stor-Oslo Eiendom er byggherre og ansvaret for murerarbeidet har vært Mjøndalen Mur og Puss AS.

Til kontrast fra de mange grå byggene i området fremstår bygget som en fargeklatt, hvor teglstein preger fasadene.

– Til prosjektet ble det spesialprodusert teglstein for å få den i rett farge. Steinen er Linnes fra Wienerberger. Også mørtelen MBC Scan fikk samme tilpassede farge. Det er sjelden vi får produsert stein og mørtel for å tilpasse et prosjekt slik vi har gjort her, sier prosjektleder for Mjøndalen Mur og Puss, Svein Kristiansen.

Han har hatt mellom 20-25 murere i sving på prosjektet i 8 måneder.

Terrassene på prosjektet har utspring, noe som har vært krevende med muringen. Det er brukt 7 ulike hjørnesteiner som er med og skaper det spesielle preget på bygget.

158 leiligheter

Munch Brygge er et byprosjekt bestående av to kvartaler med forretninger og serveringssteder på bakkeplan, en barnehage og 158 leiligheter.

Juryen sier i sin begrunnelse for prisen at anlegget forholder seg til viktige byrom, som adkomst-torget for Munchmuseet og den vestvendte elvebredden for Akerselvas utløp, med åpne, bymessige funksjoner.

Bygningene er i sin helhet utformet i en lys og rød tegl, og har en aktiv geometri med et samlet uttrykk som tilfører byen varme og variasjon.

Kandidater til prisen er bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring. Bygg må ha vært ferdigstilt i 2019 og landskapsanlegg kan være ferdig i perioden 2015-19.

40 prosjekter

Prisen ble først opprettet i år 2000 og har siden vært utdelt nesten hvert år. I år har det vært 40 prosjekter som har vært påmeldt, hvor 26 av disse ble valgt ut som kandidater. Av disse ble 13 nominert til prisen med presentasjon i en utstilling på Fridtjof Nansens plass fra 11. september til 31. oktober. 15. oktober ble vinneren offentliggjort og delt ut av ordføreren i Oslo rådhus.

Prisen består av en plakett som tiltakshaver kan feste på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på 50 000 kroner sammen med et diplom.

Del dette på: