Murmester gjenskapte byens stolthet

Samfunnshuset på Steinkjer har vært tidenes største prosjekt for Murmester Kjetil Hansen AS, blant annet med levering av akustikkpuss.

Murmester Odd Gunnar Hansen i Murmester Ketil Hansen I Steinkjer har hatt et spennende prosjekt i Samfunnshuset på Steinkjer. Foto: Oddbjørn Roksvaag

Rehabiliteringen av Samfunnshuset på Steinkjer har er verdi på rundt 10 millioner kroner for murmesterbedrifrten i Steinkjer. Her har de fått utfordre seg på mange fagfelter. Huset ble ferdigstilt i 1952 og var byens storstue etter at byen først ble rammet av brann i 1900 og senere bombet av tyskerne under andre verdenskrig. Bygningen var landets første samfunnshus, nasjonens andre svømmehall utenfor Oslo, Nord-Trøndelags største bygg og et prosjekt som dannet modell for etterkrigstidens samfunnshusbygging. Bygget på 3191 kvadratmeter har derfor stolte tradisjoner i byen, og Murmester Ketil Hansen har hatt ansvaret for at murbygget igjen har kommet til heder og verdighet.

Omfattende prosjekt
Murmesteren har etterisolert (ca 1500 m2) hele bygget, lektet ut med det ventilerte aluminiumssystemet fra Sto, for deretter å pusse med pussystemene fra Sto. I tillegg har de hatt betongrehabilitering og slemmet 1100 kvadratmeter av fasaden. Her er det benyttet slagregntett og diffusjonsåpen slemming med RAL-kode.

– Byggherren har spart betydelige kostnader på at de ikke trengte å male bygget etterpå. Jeg tror prisen ble nesten det samme for å slemme bygget som malerne skulle ha for å male det. Vi måtte uansett ha slemmet. Her har vi brukt lotusanpuss, en smussavvisende puss der støvet regner av. Det har vi brukt både på slemming og på den luftede fasaden på bygget, sier Odd Gunnar. Bedriften har også slemmet rundt 800 kvadratmeter innvendig.

Første akustikkpuss
Samfunnshuset gir også Murmester Ketil Hansen muligheten til å utvikle ny kompetanse – nærmere bestemt med akustikkpuss. I resepsjonsområdet i bygget er det nå pusset rundt 200 kvadratmeter med tak med den spesielle pussen, som har støydempende egenskaper.

– Systemet består av en nedsenket himling med aluminiumsprofiler som har gitt plass til sprinkleranlegg og elektriske installasjoner. I himlingen har vi festet akustikkplater av glassgranulat som måler 62,5×120 cm og som er 2,5 cm tykke. Deretter har vi sprøytet på tre lag med en porøs puss som har akustiske egenskaper. De tre lagene med puss har en total tykkelse på 8–10 mm. Det sprøytes først på en grunnpuss og til slutt en sluttpuss som er gjennomfarget. Pussen kan også håndtrekkes, men det har vi ikke gjort her. Resultatet er et skjøtefritt tak og ivaretar uttrykket med murtak i det gamle samfunnshuset.

Sprøyting av akustikkpuss på Samfunnshuset i Steinkjer. Foto: Ole Alexander Kirknes

– Vi kjøpte egen pumpe til denne jobben i håp om at dette er noe vi kan gjøre flere ganger. Vi synes det er spennende å prøve oss på nye og spennende prosjekter. Vi har flere ansatte som gjerne vil reise, så jeg ser ikke bort fra at vi kan påta oss slike prosjekter andre steder i landet, sier Odd Gunnar Hansen.

Distriktsansvarlig André Tømmerbakk i Sto Norge kan fortelle at det er første gang de har levert akustikkpuss i nordre del av Trøndelag, men at de blant annet har levert det til spaanlegget på Britannia Hotel.

– Mange murhus hadde fortjent en slik himling i stedet for et rutenett på 60×60 cm. Flere arkitekter begynner nå å beskrive himlinger med akustikkpuss. Det gir et sømløst uttrykk og ivaretar det estetiske på en god måte, samtidig som lyddempingen og plass til tekniske installasjoner blir ivaretatt.

– Jeg håper at murbedriftene kan ta en større del av takmarkedet og at det kan bli flere prosjekter med akustikkpuss i alle typer bygninger, også private hjem, sier André Tømmerbakk, som synes det er spennende at Murmester Ketil Hansen ikke er redde for å prøve nye løsninger.

Murmester Ketil Hansen kjøpte egen pumpe til jobben med å sprøyte akustikkpuss. Foto: Ole Alexander Kirknes

Samfunnshuset
Arkitektonisk har Steinkjer samfunnshus en særegen utforming, kreert av arkitekt Sverre Olsen i Steinkjer. Anlegget består av flere sammenbygde blokker. Bygget var folkets og kommunens hus. Opp gjennom tidene har huset inneholdt bibliotek, offentlig bad, kino, festsal og offentlige kontorer. Stilmessig er huset et funkisbygg som rammer inn nordre og østre side av Torget.

Nytt rådhus (1977), nytt kulturhus (1992) og nytt badeanlegg (1995) har ført til at huset har endret bruk. Festsalen var i bruk fram til 2006 og arbeiderbevegelsen har brukt kontorene i etasjen under festsalen siden bygget var nytt. Kinosal har vært brukt som flerbrukshus for studentene i Steinkjer, mens det gamle badeanlegget er fritidssenter. Den 20. desember 2006 ble midtblokka tatt i bruk som ungdomshus og Huset kafé og restaurant åpnet.

Det nye Samfunnshuset ble offisielt åpnet 23. mai 2007. Nå gjennomgår bygget en nok en storstilt renovering der alle de 150 rommene i bygget renoveres. Totalrammen for prosjektet er rundt 100 millioner kroner.

Ferdig akustikkpuss. Foto: Ole Alexander Kirknes

Del dette på: