Skinnemontert tegl i Sandnes

Monteringen av bekledningsteglen på Sandnes Læringssenter er helt utenom det vanlige. Det er det første prosjektet i Skandinavia med en skinneprofil i aluminium og EPDM-list, som er tilpasset produktet, URBAN T-profil.

Sandnes Læringssenter er det første prosjektet i Skandinavia med en skinneprofil i aluminium og EPDM-list, som er tilpasset produktet, URBAN T-profil fra Wienerberger. (Foto: Wienerberger)

Monteringsmetoden skal, ifølge Wienerberger, være mer effektiv, ha god kvalitet og levere miljødeklarasjon. Nybygget innfrir også BREEAM-NOR sertifisering i klassen Very Good.

Sandnes læringssenter ligger i et område som tidligere har vært et industriområde med gamle teglverk. Med URBAN bekledningstegl i T-profil og fargen Christianshavn fra Wienerberger innfrir materialleveransen på både estetisk uttrykk, montering og miljøkrav.

Effektiv monteringsmetode

På Sandnes Læringssenter har blikkenslagerfirmaet Brødrene Lie stått for monteringen av teglsteinen. Monteringen var utenom det vanlige fordi teglsteinen har blitt montert med aluminiumsoppheng og ikke skruer. Dette er en ny løsning og første prosjektet av sitt slag i Skandinavia.

Prosjektleder Baldur Quevedo fra Brødrene Lie er veldig fornøyd med den nye monteringsmetoden fra Wienerberger:

– Det er helt klart en banebrytende monteringsmetode. Metoden tar i bruk aluminiumsskinner, hvor teglsteinen er tilpasset slik at den enkelt kan hektes på skinnene. Til forskjell fra tradisjonell montering, der produktene skrues fast i trelekter, går selve monteringsarbeidet mye raskere med denne metoden.

Baldur Quevedo mener montørene på Sandes Læringssenter ville brukt ca. 30% lenger tid med den vanlige monteringsmetoden. I tillegg fungerte klikksystemet som planlagt: – Det var ingen avvik mellom bekledningsteglen og monteringsopphenget, og teglsteinen passet perfekt til skinnene på aluminiumsopphenget.

Denne teglsteinen er montert på skinner.

Ombruk av bekledningstegl

Nybygget er bygget med fokus på bærekraftige løsninger og innfrir en BREAAM-NOR sertifisering i klassen Very Good. I tillegg har Wienerbergers bekledningstegl URBAN Christianshavn levert EPD som inneholder informasjon om produktets miljøprestasjon gjennom hele livssyklusen.

Produktsjef i Wienerberger, Per Ivar Ødegaard, legger vekt på fordelene med denne typen bekledningstegl og hvordan den enkelt kan ombrukes;

– URBAN bekledningstegl leveres med 30 års produktgaranti og har som teglprodukter generelt meget lang levetid. I tillegg til lang holdbarhet, passer produktet godt inn i en sirkulærøkonomisk tankegang, med tanke på ombruk. I praksis betyr det at bekledningsteglen og skinnesystemet som er brukt på Sandnes Læringssenter kan tas ned fra veggen og monteres på en ny fasade, dersom behovet skulle inntreffe. En må selvfølgelig regne med litt svinn i en slik arbeidsprosess, men andelen teglstein til ombruk vil kunne ligge meget høyt ved god planlegging og håndtering. Tegl er laget av leire og inneholder ingen giftige stoffer. Når livssyklusen engang tar slutt kan teglproduktet derfor kastes som rene masser, knuses ned og benyttes som tilslag til jordforbedring eller benyttes som fyllmasse.

Naturlig teglstein som passer omgivelsene

Det har vært viktig å tilpasse bygningens fasade og uttrykk etter omgivelsene. Gary Bates, founder av Spacegroup Arkitekter, er ansvarlig partner på Sandnes Læringssenter og legger vekt på teglstein som hovedmaterialet i det nye byggeområdet:

– Sandnes Læringssenter er en del av et nytt område hvor vi tenker å bruke tegl på flere av byggene. Vi opplever at folk reagerer positivt på dette materialet, og med denne teglsteinen fra Wienerberger gir den et bredt spekter av farge til bygget.

Gary Bates forteller at de valgte tegl fra Wienerberger fordi de var interessert i å bruke naturlige materialer: – Tegl er et levende materiale som for eksempel skifter farge når det er vått. Steinen har mange fargenyanser og gir bygget en helt annen kvalitet enn hvis man bruker andre materialer.

T-profilen skaper en horisontal og ren linjeføring i fasaden. På grunn av system GFT-111 tillates et kortere overlapp mellom teglplatene, som igjen gir en mer synlig overflate og et mindre fremtredende relieff. Til forskjell fra de to andre profiltypene, URBAN L og U, bidrar produksjonsmetoden til T-profilen at overflaten får en børstet overflate og glattere struktur.

Prosjektet ble overlevert i løpet av sommeren 2021.

Del dette på: