«Kobotene» kommer til byggeplassen

Maskiner som styrer seg selv, er fremtiden for bygg og anlegg. Det mener både forskere og verktøysprodusenter.

HJELP: Foreløpig trenger maskinene på byggeplassen et menneske til å styre seg, men i løpet av ti år kan kobotene være på plass, tror tyske forskere. (Foto: Messe München)

I høst blir roboter og andre autonome maskiner og verktøy en viktig del av Bauma. Den tyske messen for maskiner, verktøy og utstyr til bygg og anlegg arrangeres i München 24. til 30. oktober.

Ikke alene

Bransjesjefen selv, Tim-Oliver Müller, tror likevel ikke at byggerobotene kommer til å klare seg helt alene riktig ennå. – Det er komplisert både teknisk og sikkerhetsmessig, sier Müller, som er direktør for den tyske bransjeforeningen Hauptverband der Deutschen Bauindustrie.

Han tror mer på «intelligente», halvautomatiske hjelpemidler som støtter menneskene, og spesielt på det tyngste arbeidet.

– Slike løsninger kan gi store forbedringer i effektivitet og produktivitet. Dessuten kan de la menneskene slippe repetitive og slitsomme arbeidsoppgaver, sier Müller, som også trekker frem at maskinhjelp er en fordel i en næring der det er tungt å rekruttere.

Hvis deler av byggeplassen skal automatiseres, så trengs det kommunikasjon. Maskiner fra forskjellige leverandører må kunne snakke med hverandre. Derfor har 105 bedrifter fra sju land slått seg sammen i arbeidsgruppen «Machines in Construction 4.0». De skal presentere nye resultater på Bauma.

Koboter

Maximilian Schöberl på Münchens tekniske universitet venter at kobotene er i full gang på byggeplassene i løpet av de ti neste årene. «Koboter» er roboter som samarbeider direkte med mennesker – ordet er en sammentrekning av «kollaborativ» og «robot».

Robotene egner seg ikke bare på byggeplassen, men også til å inspisere det ferdige bygget, konstaterer de tyske forskerne.

Del dette på: