Murverksprisen 2022 til Urban Villas

Boligprosjektet Urban Villas i Ski tildeles Murverksprisen 2022 for sin forvandling av et gammelt militærområde til et spennende boligområde. – Et helhetlig anlegg med en formidabel bokvalitet som vi sjelden ser i Norge, heter det fra en begeistret jury.

Boligprosjektet Urban Villas i Ski tildeles Murverksprisen 2022. Foto: Solon Eiendom

Murverksprisen ble etablert i 1978 for å stimulere til- og utvikle god bruk av murverk i norsk byggevirksomhet. Mens prisen tidligere også kunne tildeles personer og virksomheter, ble det fra 2011 vedtatt at prisen kun skal gå til «bygg i Norge med fremragende arkitektur der murverk også er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte». Murverksprisen deles ut av Norsk murforum.

Årets vinner

Vinner av Murverksprisen 2022 er Urban Villas i Magasinparken i Ski. Boligprosjektet består av seks moderne teglsteinsbygg med til sammen 145 leiligheter fra 38 til 138 kvadratmeter. Private hager, avtrappinger, romslige balkonger og store takterrasser gir hagebypreg oppover i etasjene og gir teglsteinsbygningene en levende fasade mot omgivelsene.

Byggenes form gjør at nesten alle enhetene er hjørneleiligheter, og alle har fasader mot flere retninger og oppholdsrom med store vindusflater. Leilighetene har fått store private forhager, store balkonger eller inntrukne private takterrasser. Beboerne i fjerde og femte etasje har takhage på to eller tre sider. Flere av leilighetene har en takhøyde på 2,80 meter.

Byggherre er Solon Eiendom. Arkitekt har vært CODE arkitektur med Dronninga Landskap. Murarbeidene er utført av Solid entreprenør og Lasse Holst (bygg A).

Byggenes form gjør at nesten alle enhetene er hjørneleiligheter, og alle har fasader mot flere retninger og oppholdsrom med store vindusflater. Foto: CODE arkitektur

Begeistret jury

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet følgende:

«Urban Villas godt skulpturerte bygningskropper utført i tradisjonsrik rødbrun teglstein er komplettert med private hager, avtrappinger, sjenerøse balkonger og store takterrasser. Dette gir assosiasjoner til hagebyer og skaper et variert og frodig utrykk. Mellom husene er det lagt til rette for både differensierte private utearealer og gode fellesarenaer. Arealene mellom og inntil byggene er forbilledlig bearbeidet med nyanserte overgangssoner og eksemplariske grønne kvaliteter. Dette spiller på lag med den frodige arkitekturen.

I Urban Villas er tradisjonelt murverk benyttet på en ny måte. Teglsteinen er murt med liggeflaten ut. Foto: Foto: Solon Eiendom

I Urban Villas er tradisjonelt murverk benyttet på en ny måte. Teglsteinen er murt med liggeflaten ut, noe som gir dybdevirkning og tekstur til murverket. Lyset får frem ulike varianter i denne teksturen gjennom døgnet og over året. Løsningen gir samtidig et slankere murverk; vekten er mindre og murskiftene færre.

Resultatet gir et helhetlig anlegg med en formidabel bokvalitet som vi sjelden ser i Norge.»

Juryen har bestått av murmester Øyvind Buset, Norsk murforum, sivilarkitekt Gudrun Molden (NAL), sivilarkitekt Einar Jarmund (NAL), sivilingeniør Preben Jensen (Multiconsult) og ingeniør og redaktør for mur+betong, Mari Flaata.

Ny spesialpris

I sitt årlige arbeid med å vurdere kandidater til Murverksprisen kommer juryen over spennende prosjekter som ikke kvalifiserer til hovedprisen, men som utmerker seg med spennende og innovativ bruk av mur. Juryen har derfor i år etablert Murbransjens spesialpris. Denne prisen deles ut til et «smykke» i murverk.

Vinner av Murbransjens spesialpris 2022 er «Ungen» i Oslo som er et tilbygg til en enebolig. Arkitekt har vært Gartnerfuglen arkitekter. Murarbeidene er utført av Murercompaniet.

Prisene deles ut under Norsk murdag som arrangeres på Felix konferansesenter i Oslo 20. oktober. Prisutdelingen er et samarbeid mellom Norsk murforum og Norske arkitekters landsforbund.

Ungen er et tilbygg på et eksiterende bolighus i Oslo. Foto: Ivar Kvaal, Gartnerfuglen

Vinner av Murbransjens spesialpris 2022 er «Ungen» i Oslo. Foto: Ivar Kvaal, Gartnerfuglen

Mur og tre, vegg i vegg. Foto: Ivar Kvaal, Gartnerfuglen

Del dette på: