Thobias Bråthen vant NM: – Veldig gøy å vinne!

Thobias Bråthen (24) gikk av med seieren under NM i mur- og flisleggerfaget på torsdag. – Det var veldig gøy å vinne og det understreker bare at jeg har valgt riktig fag, sier Thobias.

KJEMPEGØY: Thobias Bråthen er nybakt norgesmester i mur- og flisleggerfaget.

 

DET VAR TØFF KONKURRANSE om førsteplassen i NM i mur- og flisleggerfaget i Sørlandshallen i Kristiansand der Thobias gikk av med seieren. Den gjeveste delen av premien var kanskje å få mesterbrevutdannelsen gratis.

Var ikke sikker

– Vi var fire deltakere under konkurransen. Vi skulle vært fem, men en av deltakerne måtte trekke seg. Oppgaven vi fikk var å mure en Iso-Leca-vegg i spekk og deretter pusse den ene siden før vi la flis. Den andre oppgaven var å bygge en teglpipe med sot/feieluke, forteller Thobias etter at han har fått summet seg etter konkurransen.

Følte du at det var spesielle utfordringer under konkurransen?
– Ja, hovedutfordringen var, for meg i alle fall, tiden. Det var litt stressende å ha såpass kort tid, sier Tobias som forteller at en av deltakerne ikke nådde opp fordi hun ikke ble ferdig med jobben i tide.

– Jeg var absolutt ikke sikker på at det var jeg som skulle vinne konkurransen. Hun som ikke ble ferdig gjorde en fantastisk jobb, men fikk altså ikke godkjent arbeidet siden hun dessverre ikke ble helt ferdig, forteller han.

Thobias har svennebrev som han tok før sommeren i år og han jobber i dag ved Bråthens Murservice i Vollen i Asker. Firmaet er etablert av Thobias’ onkel Erik Bråthen og hans far Thor Bråthen.

Mulighet til planlegging

Da var det kanskje ikke så rart at også du gikk inn i denne bransjen?
– Nei, men det gikk en stund før jeg begynte. Jeg gikk på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum med ishockey som hovedfag, men så fikk jeg en del problemer. Blant annet røk en lårmuskel og da gikk planene om å fortsette som ishockey-spiller i vasken, forteller NM-vinneren.

Det var derfor du begynte i faget?
– Nei, det hadde nok blitt til at jeg gikk begynte med dette uansett, sier Thobias som storkoser seg på jobb og er veldig glad for at han har valgt yrket:

– Ja, det er et allsidig yrke. Jeg legger flis den ene dagen og murer Leca den neste. Så er det pussing og legging av membran – med andre ord et veldig variert arbeid. Det liker jeg veldig godt og jeg stortrives i jobben!, smiler han.

Fikk du mulighet til å trene før konkurransen?
– Vi fikk utlevert en tegning som skulle vise hva vi skulle gjøre. Det ga oss muligheten til å gjøre en del planlegging av fremgangsmåten. Det var viktig for meg og jeg følte jeg egentlig hadde god kontroll under hele konkurransen, sier Thobias.

Yrkes-NM gikk over tre dager. Det startet tirsdag 27. september og var ferdig nå på torsdag. De to første dagene kunne konkurrentene jobbe fra 08.00 til 18.00 og på fredag fra 08.00 til «bjellene ringte» klokken 12.00.

Gratis mesterbrev

Ble du overrasket over at du vant?
– Jeg klarte å få til alt det som skulle gjøres, men jeg så at særlig en av konkurrentene, som gjorde en fantastisk jobb og jeg trodde kanskje hun ville vinne, dessverre ikke klarte å bli ferdig, sier Thobias.

Konkurransen har styrket Thobias’ tro på, og overbevisning om, at det er dette faget som er hans fag. Etter hvert er planen å ta mesterbrev:

– Ja, det er planen og en del av premien var faktisk kostnadene ved å ta mesterbrevet! I tillegg fikk vi en gullmedalje og et diplom, men jeg har ikke fått tid til å se skikkelig på det ennå, smiler norgesmesteren.

Hva gjorde du etter konkurransen?
– Da dro jeg hjem og la meg. Kanskje det blir litt feiring nå i helgen, ler Thobias.

Veldig gøy

– Og hva sa far?
– Han sa det var bra og at jeg burde jo få til et godt resultat når jeg først dro ned til Kristiansand. Han er en mann av få ord, men han er nok litt stolt nå, ler Thobias som dagen etter, nå på fredag, pusser murvegger og fasader utvendig på en enebolig på Billingstad.

– Det var gøy å vinne NM-tittelen?
– Ja, det var veldig gøy å vinne! Jeg er veldig, veldig fornøyd, smiler Thobias Bråthen.

Det var Norske Murmestres Landsforening som sto som arrangør av NM i mur- og flisleggerfaget sammen med Kristiansand murmesterforening og Murmesternes opplæringskontor i Kristiansand.

Del dette på: