Gebyrforskjeller for HMS-kort

Mange dropper HMS-kortene og får gebyr for det.

Det er gjerne dyrere jo flere ansatte som tas uten kort.

Flere og dyrere

En tømrerbedrift i Hallingdal måtte ut med 10.000 kroner i gebyr etter at daglig leder arbeidet utvendig på en enebolig uten HMS-kort.

En stavangerbedrift fikk derimot regning på 18.000 i gebyr etter at både daglig leder og to ansatte gjorde tømrerarbeid selv om HMS-kortene til alle tre var utgått på dato.

Og en malerbedrift i Ryfylke fikk 17.000 i gebyr fordi Arbeidstilsynet møtte to ansatte i arbeid uten HMS-kort.

Gjentagelser

Dyrest har det blitt for en hytte- og vaktmesterbedrift i Telemark. I fjor kom Arbeidstilsynet på inspeksjon og møtte tre ansatte uten HMS-kort. Det førte til et gebyr på 36.000 kroner.

Tidligere hadde Arbeidstilsynet gitt bedriften åtte pålegg om HMS-kort, og tre ganger hadde bedriften fått overtredelsesgebyr for tilsvarende brudd. Gjentagelsene trekkes frem som en skjerpende omstendighet som gjorde regelbruddene dyrere denne gangen. Det samme gjelder en renholdsbedrift med hovedkontor i Italia, som må ut med 42.000 kroner.

Begynner på 10.000

I pålegget til telemarksbedriften forklarer Arbeidstilsynet satsene slik:

– Ved første gangs brudd er gebyret normalt mellom 10.000 og 15.000 kroner. Ved gjentatt brudd blir det 25–30.000 kroner. Så økes gebyret med 2000 kroner per ansatt som ikke har kort.

De første sju månedene i år bøtela Arbeidstilsynet nesten 50 bedrifter i byggenæringen fordi de manglet HMS-kort.

Del dette på: