– Et prosjekt midt i blinken for oss

I Sommerrogata 1 og Inkognitogata 37 i hovedstaden har Oslo Murmesterbedrift fått brukt all sin kunnskap om gamle materialer, metoder og teknikker.

Sommeroprosjektet i Oslo har blitt et moderne hotell- og flerfunksjonsbygg basert på gamle bevaringsverdige bygg. Arkitekten beskriver resultatet som «et hotell som er en hyllest til norsk design og kulturarv».

Hotellet har 231 rom/suiter, møte- og selskapslokaler, seks restauranter, to barer og en kulturscene. Oslo Murmesterbedrift har vært fasadeentreprenør.

– Vi begynte med fasaden på Sommerrokvartalet og det som har vært Oslo Lysverker. Her var det en teglfasade som hadde stått i noen år og som hadde en del forvitring av fuger. Betongtaket hadde også skader. Vi høytrykksvasket teglfasaden og utbedret fuger med kalkmørtel. Sammen med Weber fikk vi laget en kalkmørtel som matchet fargen på mørtelen som var der fra før. I taket utførte vi betongrehabilitering der vi greide å etterligne den synlige bordforskalingen som var der fra før. Deretter malte vi med tidsriktig maling, sier daglig leder Torbjørn Nordal i Oslo Murmesterbedrift og fortsetter:

– Etter at vi var ferdig i Sommerrogata 1, gikk vi over til Inkognitogata 37. Her utførte vi en fullstendig fasaderehabilitering. Bygget har blitt malt mange ganger opp gjennom årene og hadde mange dårlige flater med mye sementrik mørtel. Vi gikk over alle flater og utbedret underlaget og reparerte trekninger, omramminger og kvader-puss. Vi pusset med en tresjikts hydraulisk kalkpuss fra Weber før vi malte.

– Vi har også rehabilitert taket og funnet en tidsriktig takstein sammen med riksantikvar. Vi har også sinkbeslått taket der det opprinnelig var sink. Piper er revet til tak og murt opp på nytt. Her fant vi en stein som lignet på den opprinnelige med Wienerberger Terca. Dette er en ru rød kompaktstein med fargespill. Totalt renoverte vi fem piper der den største hadde sju løp.

– Dette har vært et veldig fint prosjekt for oss. Vi jobber mye med antikvarisk restaurering, og dette var et prosjekt som passet oss midt i blinken. Vi har også hatt med lærlinger i murerfaget som har fått lære masse om gamle materialer, metoder og teknikker. Vi er stolte av resultatet og prosjektet har blitt et flott referanseprosjekt for oss, sier Torbjørn Nordal i Oslo Murmesterbedrift.

Del dette på: