Økt interesse for bekledningstegl på fasademarkedet

Arkitekter, byggherrer og utførende etterspør i økende grad bekledningstegl. Også murbransjen har fått øynene opp for produktet.

TAG Arkitekter har benyttet bekledningstegl på flere prosjekter de siste årene, blant annet boligprosjektet Silkeføret i Lørenskog. Foto: Wienerberger

De siste årene har bekledningstegl blitt et mer ettertraktet fasademateriale i Skandinavia. Det kan teglprodusenten Wienerberger skrive under på, som merker en økende etterspørsel etter det keramiske fasadematerialet.

– I tillegg til vår tradisjonelle teglsteinproduksjon, har vi sett et potensiale innenfor andre typer fasadematerialer. Bekledningstegl er basert på Wienerbergers mer enn 200 års sterke røtter og tradisjon for teglproduksjon. Bekledningstegl er et produkt som innehar kvaliteten, levetiden og sjarmen fra den klassiske teglsteinen, som likevel gir et annerledes uttrykk i fasaden. Vi ser en helt klar trend med økt etterspørsel etter bekledningstegl, og det har blitt et populært materiale blant arkitekter og byggherrer, forteller Birger Erstad, kommersiell sjef i Wienerberger Norge.

Han legger til at bærekraft, gjenbruk og sirkulærøkonomi er nøkkelord som passer dette produktet, og dermed gjør bekledningsteglen til et ettertraktet materiale.

Bekledningstegl på (mur)dagsorden

Det er ikke kun Wienerberger som betrakter den økende interessen for materialet. Materialet var ett av temaene på Norsk murdag i oktober. Arkitekt Luca Ganguzza fra TAG Arkitekter holdt foredrag om bekledningstegl og beskriver det som et ærlig materiale med mange arkitektoniske muligheter.

–  Bekledningstegl kombiner det tradisjonelle uttrykket fra solide og holdbare teglsteinskonstruksjoner med et innovativt og moderne design. Det er et ærlig materiale som er godt tilpasset en ventilert fasade. Materialet har justerbar lekteavstand som gir variabel overlapp mellom teglskiftene, og de ulike profilene gir arkitekter frihet til å variere uttrykket og skyggespillet i fasaden.

Ganguzza mener materialet har et stort potensial på det norske markedet, og TAG Arkitekter har allerede benyttet bekledningstegl på flere prosjekter de siste årene.

– Materialets evner og det enkle monteringssystemet gjør at det også kan brukes i rehabiliteringsprosjekt og tilbygg, og ikke minst som takstein. Det gjør at bygget får et helhetlig arkitektonisk uttrykk, forteller Ganguzza, og legger til:

–  Sist, men ikke minst scorer denne type tegl høyt når det gjelder bærekraft med tanke på redusert materialbruk, transport, og gjenbruksmuligheter.

Bekledningstegl har blitt et populært fasademateriale blant arkitekter. Her er Wienerbergers bekledningstegl URBAN Fredriksberg Smooth benyttet på Vennesla kirke, som vant Byggeprisen 2022. Foto: Wienerberger

Et materiale som kan sysselsette flere faggrupper i byggebransjen

Mange utførende ser også fordelene med bekledningstegl, hvor teglen monteres direkte til et oppheng i enten tre eller aluminium. Det gjør at flere faggrupper innenfor håndverkerbransjen kan ta på seg oppdrag med denne type fasade. Erstad mener det er en god mulighet for å sikre økt sysselsetting i murbransjen i Norge, som kan vokse videre med bekledningstegl.

– Murmesterne er en av våre viktigste samarbeidspartnere, og vi vet at det er stor etterspørsel etter denne kompetansen i Norge. Vi ser på bekledningstegl som et nytt produktområde innenfor fasadematerialer, som flere utførende kan håndtere. Det gir nye muligheter for murbransjen som kan ta i bruk arbeidskraft fra blant annet blikkenslagere og tømrere for å øke aktivitetsnivået ytterligere, sier Erstad.

Det enkle og effektive monteringsarbeidet av bekledningstegl har også blitt tatt godt imot fra murer Peter Hjertson fra Oslo Tegl og Puss:

– Vi har hatt veldig god erfaring med montering av bekledningstegl til boligprosjektet Silkeføret i Lørenskog. Jeg er opprinnelig murer, og ser ingen store utfordringer i å montere denne tegltypen sammenliknet med tradisjonell teglsteinsfasade. Denne tegltypen er effektivt å montere, med få komponenter hvor det kun er å skru fast platene til monteringsopphenget.

Hjertson fremhever også fordelen med at det er enkelt å gå tilbake å justere og endre i monteringen av bekledningsteglen.

Som et relativt nytt keramisk fasademateriale, har Wienerberger allerede mange varierte referanseprosjekter over hele landet.

–  Bekledningstegl er en meget holdbar og ventilert produktløsning, med rask montering og minimalt vedlikehold. Målet er å tilby et eksklusivt materiale med lang levetid, og som er økonomisk fordelaktig for den som eier og drifter bygget. Vi har levert bekledningstegl til alt fra skoler og kirker, til boliger og kontorbygg, med god geografisk spredning rundt om i landet, avslutter Erstad.

Del dette på: