Vellykket resultat i egenbygd kalkovn

For å styrke egen kompetanse har Murmester Magnus Hagen i Steinkjer bygget sin egen kalkovn. Nylig brente de kalk fra lokale forekomster med meget godt resultat.

Eirik Grevskott (til venstre) og Magnus Hagen kan smile bredt etter vellykket brenning av kalk i egenlaget kalkovn.

Murmesterbedriften i Steinkjer har de siste årene fokusert mer og mer på restaurering av gamle og verneverdige bygg. Stadig mer av hverdagen for de fem ansatte dreier seg om bruk av kalkmørtel og gamle teknikker.

– Langt tilbake startet det med at vi så smått begynte med tradisjonell istandsetting og tradisjonelt håndverk. Og så har vi blitt veldig interessert i det. For å utvikle vår egen kompetanse og bli mer kjent med prosessene og råvarene, hadde vi et sterkt ønske om å bygge vår egen kalkovn og brenne vår egen kalk, sier Magnus Hagen som sammen med ansatte har bygget en flyttbar kalkovn i løpet av vinteren og våren. Og nylig ble den testet med stein plukket fra et gammelt kalkbrudd som ble industrialisert med kalkovner i 1873. I tillegg ble noe stein plukket fra en lokal kalksteinforekomst i Ogndalen.

Etter brenningen ble resultatet testet med å lage kalkhvitting.

– Vi har bygd den ganske liten. Vi kan i teorien ta den med oss og flytte den. Ovnen har en kapasitet på 200 liter og vi brenner kanskje effektivt 170-180 liter kalk i gangen. Det vil gi rundt 800 kilo ferdig mørtel pr. brenning, sier Hagen som er veldig fornøyd med resultatet.

Etter fyring i over et døgn med en temperatur på rundt 950 grader kom resultatet til syne.

– Før vi var helt ferdige, tok vi ut en stein og gjorde en test der vi våtlesket den med vann. Vi fikk et veldig godt resultat. Av testen laget vi kalkhvitting og resultatet var veldig bra. Rundt 90 prosent av steinen var gjennombrent etter fyringen.

Og den brente kalken fikk bein å gå på. Allerede dagen etter var den solgt.

– Hva er ambisjonen rundt egen kalkbrenning?
– Jeg håper det vil bidra til at bedriften og de ansatte får mer kunnskap og erfaring i det å bruke kalkmørtel i restaureringssammenheng på eldre bygninger og at vi etter hvert greier å tilegne oss så mye kunnskap at vi er det foretrukne valget ved istandsetting og restaurering av vernede bygninger, sier Magnus Hagen som kommer til å brenne mer kalk i tiden fremover.

Det er plass til rundt 200 liter kalkstein i ovnen.

Del dette på: