Statsbygg med strengere etikk-krav

Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg lover skjerpet fokus på arbeids- og miljøforhold hos leverandørene. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg.

Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg lover skjerpet fokus på arbeids- og miljøforhold hos leverandørene. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg.

Statsbygg har blitt medlem av Initiativ for etisk handel. Statsbygg går dermed i bresjen for strengere etiske krav i byggebransjen, forteller selskapet på sine nettsider.

– Det betyr et skjerpet fokus på arbeids- og miljøforhold hos leverandører for å forhindre, avdekke og forbedre uakseptable arbeidsvilkår, sier Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Nei til uverdige forhold
Stein, tømmer og andre varer som blir brukt i Statsbyggs prosjekter skal ikke produseres under helsefarlige forhold, av barn eller av arbeidere som ikke har faglige rettigheter eller en anstendig lønn.

– Som statlig byggherre er det vårt ansvar å gå foran som et godt eksempel. Nå skal vi også bruke vår innkjøpsmakt til å øke innsatsen enda mer for å sikre at varer vi kjøper følger kravene til gode arbeids- og miljøforhold, sier Nikolaisen.

Etisk pådriver
‒ Som en av de virkelig store oppdragsgiverne i en bransje med mange eksempler på menneskerettighetsbrudd, viser Statsbygg tydelig vilje til å ta sitt ansvar på alvor. Sammen med blant andre IEH-medlem Jernbaneverket, vil Statsbyggs medlemskap få stor betydning for hva som forventes av leverandørbransjen, og ikke minst for arbeidsforholdene for de som produserer varene, sier daglig leder i IEH, Per Bondevik.
Initiativ for etisk handel (IEH) er Nordens største ressurssenter og allianse for etisk handel med både bedrifter, organisasjoner og offentlige virksomheter som medlemmer.

Skal jobbe sammen
Bondevik sier han ser fram til å videreutvikle bruken av kvalifikasjonskrav og kontraktsvilkår sammen med Statsbygg.

‒ Medlemskapet gir oss tilgang til viktig kompetanse, verktøy og nettverk. Det vil gjøre det mulig for oss å iverksette tiltak som bidrar til skikkelige forbedringer for arbeidere i land som produserer varer som brukes i våre bygg, sier Nikolaisen.

Statsbygg-sjefen håper også at det vil bli lettere for andre aktører i byggenæringen å ta riktige valg ved hjelp av Statsbyggs årlige rapporter til IEH, som gjøres offentlig tilgjengelige.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image