Skatt på kjøregodtgjørelse fra nyttår

Fra årsskiftet blir det skatt på kjøregodtgjørelse fra første kilometer. Foto: Knut Randem.

Fra årsskiftet blir det skatt på kjøregodtgjørelse fra første kilometer. Foto: Knut Randem.

Statens satser for kjøregodtgjørelse ved bruk av egen bil blir flittig brukt også i det private næringslivet. Til nå har den vært skattefri opp til en maksimalsum. Nå blir deler av den skattlagt fra første kilometer.

Kjøregodtgjørelsen de fleste mottar er for tiden kr 4,10 per kilometer. Dette har vært en skattefri sats, som det har vært enkelt å følge selv om den for mange ikke dekker de reelle kostnadene med å stille privat bil til disposisjon for arbeidsgiver. Det er bare de som har kjørt svært mye som til nå har fått skatt på deler av beløpet over 10.000 kilometer.

I forbindelse med budsjettavtalene for statsbudsjettet for 2016 er dette endret. Nå skal det skattes fra første kilometer dersom Statens satser følges. Det skattefrie beløpet settes nå til kr 3,80 per kilometer. Det vil si at de som etter avtale følger Statens satser må skatte av 30 øre per kilometer.

– Slik det er formulert i budsjettavtalen, ser det ut til at det lagt opp til én flat skattefri sats. I tilfelle vil all kjøring over 10.000 km være innenfor den skattefrie satsen. Vi antar at passasjertillegget og tilhengertillegget vil holdes utenfor, og dermed fortsatt vil være skattefritt, sier Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren til egen hjemmeside.

(Oppdatering): Ved årlig kjøring over 10.000 km blir den skattefrie satsen på de overskytende kilometrene kr 3,45, melder Finansdepartementet i dag.

Mange bedrifter er gjennom avtale bundet til å følge Statens satser og vil få merarbeidet dette medfører. Medarbeidere som mottar kr 3,80 eller mindre per kilometer i kjøregodtgjørelse vil ikke bli omfattet av den nye skatten.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image