Samarbeid mot svart arbeid

KS, LO, NHO, Unio, YS og Skatteetaten samarbeider mot svart økonomi. Fra venstre Trude Tinnlund, LO, Ingebjørg Harto, NHO, Tommy Hestem, KS, Øivind Strømme,  Skattedirektoratet Foto: Hege K. Fosser Pedersen

KS, LO, NHO, Unio, YS og Skatteetaten samarbeider mot svart økonomi. Fra venstre Trude Tinnlund, LO, Ingebjørg Harto, NHO, Tommy Hestem, KS, Øivind Strømme, Skattedirektoratet Foto: Hege K. Fosser Pedersen

En helt ny mal for hvordan kommuner kan bekjempe svart økonomi ble lansert i Oslo mandag denne uka. Det er «Samarbeid mot svart økonomi» (KS, LO, NHO, Unio, YS og Skatteetaten) som står bak anbefalingen. Onsdag møttes NHO, LO, statsministeren og arbeidsministeren for å diskutere kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Anbefalingen fra»Samarbeid mot svart økonomi» består av ti grep som kan vedtas som en innkjøpspolicy av norske kommuner og fylkeskommuner. Målet er å få på plass en standard som gjør det lett å være seriøs og tilsvarende vanskelig å være useriøs.

Anbefalingen peker ut bygg, renhold og bilvask som typiske risikoområder for svart økonomi og arbeidslivskriminalitet. Anbefalingen er å forhåndsvurdere hvilke typer anskaffelser som har høy risiko, og følge disse spesielt opp gjennom kontraktskrav og kontroll. Det finnes en rekke gode verktøy for å følge opp seriøsitet i anskaffelsene. Dokumentet gir veiledning på når, hvor og hvordan disse verktøyene bør brukes.

Hovedpunktene er grep for å sikre at leverandører har følgende punkter på plass:
• Lønns- og arbeidsforhold er i orden
• Registrering, oppgavelevering og betaling av skatter og avgifter er i orden
• Tilstrekkelig fagkunnskap er på plass
• Det er lett og oversiktilig å vite hvem vi handler med, hvem som jobber for oss, og hvem vi betaler til

Ut fra dette stilles det krav til faglærte, lærlinger, antall ledd i kontraktskjeden, betaling til konto i bank og innsyn i relevante skatteopplysninger ut over det som fremgår av skatteattest.

Kontroll er viktig – ute på arbeidsplassene
Anbefalingen er også å legge ned tilstrekkelige ressurser på kontroll i hele kontraktsperioden. Difi har lansert en veileder for oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår som gir råd om hvilke tiltak man kan sette inn. Når risikoen er høy, bør disse anbefalingene tas på alvor. Her må man fysisk ut på byggeplasser og arbeidsplasser, og inn i lønnssystemer og bankutbetalinger.

– Det skal lønne seg å være seriøs
– Med strategiske grep inviterer SMSØ til å etablere en felles etterlengtet samfunnsmessig grensesetting i kommunene for å motvirke svart økonomi og arbeidslivskriminalitet, sier Tommy Hestem, nestleder i KS Innkjøpsforum.
– For kommunene kan dette gi mer rasjonell konkurransegjennomføring og kontraktsoppfølging. For leverandørene vil dette kunne gi forutsigbarhet for krav, effektiv tilbudsutforming og uttelling for å drive seriøst.

– Forskning viser at den svarte økonomien har en tendens til å vokse i nedgangstider, sier Svein Oppegaard i NHO. Foto: Foto: Caroline Roka

– Forskning viser at den svarte økonomien har en tendens til å vokse i nedgangstider, sier Svein Oppegaard i NHO. Foto: Foto: Caroline Roka

Glad for at kommunene går foran
– Det offentlige har en viktig rolle i arbeidet for et seriøst arbeidsliv, gjennom sine innkjøp. Derfor er jeg glad for at kommunesektoren, sammen med partene i arbeidslivet og Skatteetaten nå går i front mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Møtte regjeringen
Onsdag møtte NHO blant annet statsminister Erna Solberg, arbeidsminister Anniken Hauglie og LO-leder Gerd Kristiansen på Statsministerens kontor for å snakke om temaet.
Nordmenns skjulte økonomi utgjør over 400 milliarder kroner per år, like mye som det offentlige kjøper for. Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, peker blant annet på den lave oljeprisen og økt ledighet i Norge.
– Forskning viser at den svarte økonomien har en tendens til å vokse i nedgangstider, sier han.

– Anskaffelsesprosessen må tilrettelegges slik at den blir attraktiv for de seriøse bedriftene. Kommunen må ha eierskap til anskaffelsene, og må legge lista på rett nivå for å få med de seriøse leverandørene. Godt planlagte anskaffelser er nøkkelen, sier Ingebjørg Harto. Hun er direktør for næringspolitikk i NHO og deltok på møtet med statsministeren sammen med Oppegaard.

Medlemsbedriftene i NHO har ytret et ønske om at tilsynene kan vris i en mer veiledende form, hvor det satses mer på samarbeid og dialog enn kontroll.
– Det mener vi kan være positivt for bedriftene. Samtidig får Arbeidstilsynet mer ressurser til å ta de åpenlyst kriminelle aktørene som det er vanskeligere å føre tilsyn på, sier Oppegaard.

Regjeringen har i forbindelse med arbeidet med offentlige anskaffelser foreslått at det blir krav til bedrifter om å ha lærlinger, noe NHO er positive til.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image