Målrettet innsats mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

Det offentlige må gjennom sine anskaffelser gå foran i arbeidet med å fremme et seriøst arbeidsliv.
Difi gjennomfører på vegne av Arbeids- og sosialdepartementet en kartlegging av hvilke hjelpemidler kommunale innkjøpere trenger for å bli bedre til å etterleve regelverket som skal forhindre sosial dumping i offentlige kontrakter. 25. og 26. september gjennomførte Difi to workshoper med innkjøpere av tjenester og bygg- og anleggskontrakter.

Kartleggingen er del av et samarbeidsprosjekt med kommunesektorens organisasjon KS. Arbeidstilsynet deltar også i prosjektetDifi vil kartlegge hvilke hjelpemidler innkjøpere i kommunene trenger for å forhindre arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Difi arrangerer nå to workshoper med innkjøpere av tjenester og bygg- og anleggskontrakter.

– Vi skal utarbeide praktiske og enkle hjelpemidler, sjekklister og veiledninger for kommunale innkjøpere. For å få til dette må vi jobbe sammen med de kommunale innkjøperne. Vi gjennomfører to brukerreiser for å finne ut hvordan de i størst mulig grad kan etterleve regelverket, sier seniorrådgiver Anne Cathrine Jacobsen i Difi.

Kritisert av Riksrevisjonen
Offentlige innkjøp er en viktig del av regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet. Riksrevisjonen har i en forvaltningsrapport fra 2016 påpekt at offentlige virksomheter ikke etterlever regelverket som skal forhindre sosial dumping i offentlige kontrakter.

Som en følge av dette har Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) opprettet et samarbeidsprosjekt med KS rettet mot kommunale innkjøpere. Arbeidstilsynet deltar også i prosjektet, som Difi gjennomfører på vegne av ASD. Departementet har også opprettet en ressursgruppe med representanter fra alle de regionale Arbeidstilsynene i Norge.

Utbredt problem
Arbeidslivskriminalitet brer om seg i Norge og er i ferd med å bli mer systematisk og organisert. Svart arbeid og omsetning er de vanligste formene for arbeidslivskriminalitet.

– De kriminelle opererer ikke bare i bygg- og anleggsbransjen, men også i offentlig finansierte helse- og omsorgstjenester som for eksempel barnevern. Norske kommuner anskaffer ofte slike tjenester på anbud, og det er viktig å utvikle gode hjelpemidler som de kommunale innkjøperne kan bruke for å sikre at leverandørene er seriøse, sier Anne Cathrine Jacobsen til Difis hjemmeside.

Difi skal også gjennomføre dybdeintervjuer for å supplere inntrykkene fra workshopene.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image