Om bygningsvern for folk flest

Jan Gunnar Molde og Knut Fjeld forteller engasjert om bergensk hulmur (foran t.v.) og andre deler av faget. 6.-klassingenes murer til høyre og bak. Foto: Knut Randem.

Den årlige bygningsverndagen på Vøienvolden gård samler både profesjonelle og amatører om en felles interesse for gammel bebyggelse og vern av denne.

Det er Fortidsminneforeningen som arrangerer bygningsverndagen mellom trebygningene på Vøienvolden gård. Men det betyr ikke at murfaget ikke er tilstede. Vanligvis er det hjertelig tilstede. Så også sist helg.

I år var det de allestedsnærværende seniorene Knut Fjeld, Jan Gunnar Molde og Arild Levernes som presenterte deler av murfaget. Det har de også gjort tidligere på dette arrangementet.

I begynnelsen av juni hadde de besøk av 6.-klassinger fra Nordpolen og Grünerløkka skoler på Vøienvolden gård. Da lot de elevene lære om murfaget mens de selv fikk bygge med tegl. Kanskje skulle disse bli en ny generasjon murere?

Muren elevene satte opp da, har blitt stående fram til bygningsverndagen. De dannet litt av kulissene da de tre seniorene demonstrerte oppbyggingen av bergensk hulmur. Dette er teknikken de fleste bygårder ble bygget med fra 1890 til ca 1950. Teknikken er brukt over hele landet i ulike varianter og ofte med lokale navn.

På bygningsverndagen på Vøienvolden gård viste seniorene en bergensk hulromsmur på halvannen stein, men også to-steins vegger ble bygget til litt mer bemidlede. Kalkpussing av veggen ble vist med et felt som viste oppbyggingen.

Panelsamtale om murbyen Oslo med Peder Valle (f.v.) som ordstyrer for Ulf Teigen, arkitekt og konsulent i murbyprosjektet, Ola Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen, og Ola Elvestuen (V). Foto: Knut Randem.

Murbyen Oslo under lupen
Under bygningsverndagen ble det også satt et ekstra søkelys på murbyen Oslo. På plassen foran hovedbygningen ble det arrangert to panelsamtaler om temaet. Den første bar tittelen: Murbyen Oslo: Status og framtid. Den andre tok for seg vedlikehold og restaurering. I panelene satt både politikere og fagpersoner. Det ny-etablerte konsulenttjenesten «Murbyen Oslo» var også tilstede og presenterte seg selv. Det prosjektet kan du lese mer om i Murmesteren nr 5-17.

___________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image