– Vi kastet dem rett ut i virkeligheten

Knut Asper (t.v.) og Knut Fjeld fortalte om faget. Foto: Gaute Fjeldstad.

De nye elevene på VG1 Bygg- og anleggsteknikk på Hellerud videregående skole i Oslo ble sendt rett på ut byggeplasser og fikk selv prøve seg i praksis like etter skolestart.

Faglærer Gaute Fjeldstad forteller om bakgrunnen for at det ble satt av en uke til hvert av fagene mur og betong så kort tid etter at skoleåret hadde startet.

– Dette er elever som kommer rett fra ungdomsskolen og vi ville kaste dem rett ut i virkeligheten. I vinter arrangerte vi en praksisuke for elevene på forrige VG1. Det var så vellykket at vi bygger videre på erfaringene fra da.

– En hel uke var satt av murfaget. Vi tok med elevene til en byggeplass i sentrum for å se på en fasadejobb med puss og gipsarbeider. Deretter dro vi til Oppsal hvor det bygges flere boligblokker. Her fikk elevene se en fasadejobb med tegl.

– På begge jobbene ble vi godt tatt i mot av håndverkere og formenn som fortalte enkelt og greit om faget og arbeidet de utfører på prosjektet. Da var det de og ikke vi som snakket om faget, sier Fjeldstad.

Elevene gikk ivrig til de praktiske arbeidsoppgavene. Foto: Knut Asper.

Tilbake på skolen fikk elevene selv prøve seg med praktiske øvelser. Da kom det en lærling som viste hva som skulle gjøres. Det var forberedt at de skulle gjøre en pussjobb, men elevene var så gira at vi måtte improvisere en tegljobb til dem også, forteller Fjeldstad.

Senioren Knut Fjeld og Knut Asper fra foreningen bidro med å småsnakke med elevene om faget og arbeidet. Foreningen spanderte også t-trøyer på elevene.

– Vi skal også gjenta forrige skoleårs praksisuke i uke 6 og 7 i 2018, men da med praksis på blant annet kalkovnen, sier Fjeldstad om sjarmoffensiven.

– Hvordan kom denne idéen opp?
– Vi var så fornøyde med erfaringene fra forrige skoleårs samling i uke 6 og 7 at vi fant ut at vi ville gå videre. Hensikten er å gjøre noe for fagene og skaffe flere elever til mur og betong. På forhånd snakket vi sammen med bransjen for å sikre en god gjennomføring, sier Fjeldstad. Skolen hadde et tilsvarende opplegg for betongfaget uka føre.

Det var 33 elever som deltok i muruka. De fikk et tidlig inntrykk av faget de kan velge i det videre løpet.
– Vi så lett hvem som ville bli håndverkere. Vi opplever nemlig at elevene kommer til linjene våre av litt ulike årsaker. Det er de som er genuint interesserte i å bli håndverkere vi prøver å få tak i, avslutter Fjeldstad.

Tekst: Knut Randem

Det ble tidlig kontakt med murfaget for ivrige elever. Foto: Knut Fjeld.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image