Murhåp i Bygg og bevar

Nå skal bedriftene og håndverkerne som har gjort bygningsvern til et levebrød hedres. Fra en stor bunke forslag har Bygg og Bevarprisens jury plukket ut tre kandidater til prisen. De tre utvalgte er blant landets beste, men bare en mottar 50 000,-.

Siden Bygg og Bevarprisen ble etablert i 2012 har juryen hvert år mottatt en rekke nominasjoner fra hele landet. Små og store bedrifter og en rekke håndverksfag har vært i haugen med nominasjoner. Årets pris er intet unntak. Men det som utmerker årets kandidater er kanskje bredden i oppgaver de tar på seg og kvaliteten de leverer. Dette er bedrifter som er opptatt av tradisjonelle materialer og utførelse, og som samtidig er opptatt av at prosjektene blir overkommelige for huseierne. Vi gratulerer de nominerte som er med på å bringe bygningsvern til folket.

Bøylestad Moen as
Bøylestad Moen AS ble etablert av Ragnar Bøylestad og Asbjørn Moen fra Froland i Aust-Agder i 1993. Bedriften har spesialisert seg på restaurering og tradisjonshandverk og løser oppgaver innenfor tømrerfaget, blikkenslagerfaget samt dør og vindusrestaurering.

Bøylestad Moen as har alltid en til to lærlinger og legger stor vekt på kompetanseoverføring. Over flere år har bedriften dessuten vært med å arrangere fagdag med tradisjonshåndverk for elever ved Vg2 byggfag i samarbeid med Aust-Agder fylkeskommune.

Bøylestad Moen as er nominert for de innvendige arbeidene ved Fjære kirke, samt tidligere arbeider ved blant annet Landvik kirke og Ibsenhuset i Grimstad.

XK Entreprenør har gjennom en årrekke utført solid arbeide på fasader i murbyen Oslo. Foto: XK Entreprenør AS.

XK Entreprenør as
XK Entreprenør as ble etablert i 2010, men har røtter tilbake til 1994 da daglig leder Xhevdet Kadrijaj startet eget murerfirma. Xhevdet er tredjegenerasjons murer fra Kosovo, hvor han hadde vokst opp med mur, kalk og gamle teknikker. Helt fra starten satset bedriften derfor på restaurering av gamle fasader i Osloområdet.

I dag er XK Entreprenør en allsidig bedrift som påtar seg store og små oppdrag for det profesjonelle og private markedet. De har egne murere, murmester, ingeniør og arkitekt. Bedriften kan i en rekke prosjekter vise til et godt samarbeid med antikvariske myndigheter og andre håndverksbedrifter.

XK Entreprenør er nominert for arbeidene på blant annet Youngstorget 7-9 i Oslo, den Nederlandske Ambassade i Oscars gate 29 i Oslo, Jarlsberg hovedgård m.m.

Thorendahl AS har utført en rekke prestisjefulle oppdrag, for både private og offentlige bestillere. Foto: Thorendahl AS.

Thorendahl as
Thorendahl As ble etablert allerede i 1971 av Martin Thorendahl og arbeidet i hovedsak med maleroppdrag. I dag leverer bedriften, som ledes av murmester Ingvar Røang tjenester innenfor en rekke fagområder, både blikkenslagerarbeider, murarbeider, tømrerarbeid etc.

Bedriften har utmerket seg gjennom prosjekter på Oslo og østlandets eldre murbygninger, både signalbygg og mindre sameier og borettslag. Materialvalg og utførelse vitner om respekt for bygningene og tradisjonelle materialer. Samtidig er de opptatt av at prosjektet skal gjennomføres til en fornuftig pris for byggherre og med holdbare resultater. Det er ofte utprøving av materialsammensetninger, utførelsesteknikk og farge sammen med byggherre for å fremskaffe det uttrykket som er ønsket.

Bedriften er nominert for arbeidene på blant annet Eugene Hansens småhjem, samt Oslo Kretsfengsel, Bjølsen Brannstasjon m.m.

Bygg og Bevarprisen deles ut på Litteraturhuset i Oslo 7. desember kl. 16.45.

Pressemelding

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image