Vinneren av konkurransen om Nationaltheatret er klar

Statsbygg har valgt gruppen som skal lage skisseprosjektet for Nationaltheatret. Sammen skal Sweco Norge, RATIO arkitekter og FuthArk arkitekter anbefale løsninger for rehabiliteringen og moderniseringen av teatret.

Nasjonalteateret skal rehabiliteres og moderniseres. Foto: Statsbygg.

På oppdrag fra Kulturdepartementet utarbeider Statsbygg et forprosjekt for rehabilitering og modernisering av Nationaltheatret. Som en del av dette lyste Statsbygg i vår ut en konkurranse for å finne prosjekteringsgruppen som skal lage skisseprosjektet for teatret.

Skisseprosjektet skal belyse hvordan oppussingen best kan gjøres og anbefale konkrete løsninger. Etter en prekvalifiseringsrunde leverte sju grupper tilbud.

Nå har Statsbygg valgt gruppen bestående av Sweco Norge, RATIO arkitekter og FuthArk arkitekter til å lage skisseprosjektet.

– Mange kvalifiserte firmaer har deltatt i konkurransen. Det har vært svært jevnt, men etter en grundig prosess er vi sikre på at vi nå har valgt den beste prosjekteringsgruppen til å anbefale løsninger for å modernisere og rehabilitere Nationaltheatret, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Kvalitet viktigst
I Statsbyggs vurdering har kravet til kvalitet vært det viktigste kriteriet. Det andre kriteriet har vært pris.

Prosjekteringsgruppen som har vunnet konkurransen er vurdert som den aller beste på kvalitet. Den har bred erfaring med antikvarisk restaurering, rehabilitering og bygg for scenekunst. Gruppen kan vise til relevante referanseprosjekter som blant annet Stavanger Konserthus, Grieghallen, Eidsvollsbygningen, Universitetsmuseet i Bergen, Urbygningen og Statens Håndverks- og kunstindustriskole (SHKS)/Edvard Munch vgs.

– Vi ser frem til at denne kompetansen nå rettes inn mot Nationaltheatret. Slik kan vi legge til rette for moderne teaterdrift og store tekniske utbedringer, samtidig som vi gjør en av Norges viktigste kulturbygninger like flott som den en gang var, sier Njaa Aschim.

Mange forbedringer
Rehabilitering av fasader, tak og resten av bygningen er bare noen av forbedringstiltakene prosjekteringsgruppen nå skal anbefale løsninger for. Antikvariske områder skal restaureres. Tekniske anlegg skal skiftes ut.

Prosjekteringsgruppen skal også foreslå hvordan det best kan bygges opptil 2500 kvm under bakken ved teatrets hovedinngang. Disse arealene skal blant annet romme produksjonstekniske funksjoner.

Etter ombygningen skal teatret kunne tilby publikum flere forestillinger i et rikere repertoar. Hovedscenen skal få et bevegelig scenegulv, bakscenen vil bli utvidet med bedre plass til kulisser, og siktlinjene i salen og akustiske forhold skal forbedres. Både publikumsfasilitetene og den universelle utformingen vil bli bedre.

Skisseprosjektet skal være ferdig våren 2020.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image