Skal stemme over utmelding fra BNL i 25. januar

Norske Murmestres Landsforening kaller inn til ekstraordinær generalforsmaling 25. januar. På sakskartet står utmelding fra BNL og opphevelse av gjensidighetsbestemmelsen med NHO i NMLs vedtekter.

Styreleder Hans Kristian Meling og resten av styret i Norske Norske Murmestres Landsforening innkaller til ekstraordinær generalforsamling for å stemme over utmelding fra BNL. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen)

Styret i Norske Norske Murmestres Landsforening vil innkalle til ekstraordinær generalforsamling 25. januar 2024. Innkalling til generalforsamlingen med mer informasjon vil sendes alle medlemmer før jul og foreningen står til disposisjon for å komme rundt i lokalforeningene for å opplyse saken ytterligere. Det vil bli avholdt et digitalt medlemsmøte før den ekstraordinære generalforsamlingen. Generalforsamlingen vil gjennomføres ved fysisk fremmøte i henhold til vedtektene.

På sakskartet på den ekstraordinære generalforsamlingen står kun to saker. Den ene er «Utmelding av Norske Murmestres Landsforening fra Byggenæringens Landsforening». Saken var også oppe til votering på ordinær generalforsamling i 2022, men fikk ikke nødvendig flertall. Nå tas saken på nytt opp, denne gang på en ekstraordinær generalforsamling. Styrets innstilling er at foreningen melder seg ut av BNL.

I saksutredningen heter det blant annet:
«Bakgrunnen for styrets innstilling er først og fremst at BNL organiserer bransjer med svært forskjellige interesser samt at det i flere saker er direkte interessemotsetninger hvor våre interesser i mange tilfeller ikke vinner frem.

Videre er håndverksbransjenes innflytelse i BNL ytterligere svekket ved at Byggmesterforbundet og Malermestrenes Landsforbund har gått ut slik at balansen mellom håndverksbransjer, entreprenører og leverandørindustrien som ble sikret ved stiftelsen av BNL er forrykket. Videre ser styret at et samarbeide med andre håndverksbransjer kan bidra til å rendyrke de viktige sakene for våre medlemsbedrifter både næringspolitisk og merkantilt.

Styret ser også at håndverksbransjene stort sett er enige i de fleste næringspolitiske sakene uavhengig av fag samt at vi i et felles samarbeide kan spisse disse sakene i større grad enn inn i et felleskap som i stor utstrekning er preget av kompromisser og at det ikke vinnes frem i enkelt saker.

BNL har også endret organisasjonsmodell og blitt en mer integrert organisasjon. Det vil si at BNL har gått fra å være en paraplyorganisasjon som skulle jobbe med bransjeforeningenes felles interesser i forhold til en konsensus mellom alle medlemmene til å bli en organisasjon hvis styre kan bestemme hva BNL skal uttale i saker av viktighet. Det vil si at NML i disse tilfellene ikke kan uttale seg uten å være i konflikt med de nye vedtektsbestemmelsene ref. ny § 7.9 i BNLs vedtekter som sier: «Styret vedtar hva som skal være NHO Byggenæringens standpunkter. Styret har i saker av vesentlig betydning for næringen, anledning til å beslutte at styrets vedtak skal være førende for medlemmene. Arbeidsfordeling og avklaring av ansvar for næringspolitikk mellom NHO Byggenæringen og medlemmene, samt prosessen for å vedta næringspolitikk skal nedfelles i “Samhandlingsdokument for NHO Byggenæringen”. Samhandlingsdokument for NHO Byggenæringen vedtas av styret.»

BNL har allerede henstilt oss om å trekke vårt eget høringssvar i forbindelse med lærlingeklausul og i tillegg vist til disse bestemmelsene i BNLs vedtekter.»

Sak 2 på den ekstraordinære generalforsamlingen er «Opphevelse av gjensidighetsbestemmelsen med NHO i NMLs vedtekter».

Styret foreslår i sin innstilling å fjerne gjensidighetsbestemmelsen fra NMLs vedtekter. Det vil medføre at medlemsbedriftene står fritt til å vurdere sitt NHO-medlemskap.

Del dette på: