Gulv for svaksynte og blinde

Oppmerksomhetsfelt i bunnen av trappa.

Oppmerksomhetsfelt i bunnen av trappa.

Teknisk forskrift har regler for merking av gulv slik at blinde og svaksynte skal finne veien og bli advart om farer. Du har sikkert sett knottene i gulvet, men har du tenkt at det kan være din jobb å merke gulvene?

I Murmesteren nr 4-15 fortalte Johannes Korshavn i Thor Aune AS så vidt om taktil merking, men vi har spart detaljene til denne artikkelen.
– Taktil merking kommer mer og mer ettersom den er beskrevet i Tek 10, sa Korshavn. Han legger til at han synes dette er et godt forretningsområde å være oppmerksom på for murerbedriftene. Kanskje først og fremst på flisgulv, men også på andre typer gulv kan det ligge til rette for at murmesteren tar seg av den taktile merkingen.
Korshavn forteller at han fikk hjelp av firmaet Adaptor med veiledning og maler for hvordan merkingen skulle gjennomføres.
Bjørn Christophersen i Adaptor Hjelpemidler AS bekrefter over Murmesteren at de mer enn gjerne tegner hvordan murmesteren skal gjøre jobben. Adaptor eies av Norges Blindeforbund og videreformidler også de rådene eieren gir uten at de nødvendigvis er beskrevet i forskrifter og normer.

Faremerking foran trappa.

Faremerking foran trappa.

Taktil merking
Merkingen i gulvet kan være ledelinjer, varselfelt eller oppmerksomhetsfelt. For svaksynte kan en ledelinje i kontrastfarge – for eksempel en ”gangvei” med annen flisfarge – være tilstrekkelig. For blinde er det nødvendig at det er en variasjon i underlaget.
– En viktig ting er at ledelinjer og farefelt skal ha den samme sklihemmende effekten som resten av gulvet, sier Christophersen. I motsattfall vil de kunne skape farlige situasjoner enten ved å bremse for brått eller at man sklir på dem. Merkingen skal også ligge så tett at den er behagelig å gå på.
– Forskriften sier at trappenesene skal være 40 mm eller mindre. I andre lande skal det være 50 mm eller mer. Vi anbefaler derfor at trappenesen går 40 mm inn på trinnet og at sklibelegget alltid går over kanten. Blindeforbundet ønsker også merking i front av trinnet, forteller Christophersen.
Markeringen av trinnet skal ha en luminanskontrast på 0,8. Det samme gjelder for farefelt på toppen av trapper. Oppmerksomhetsfelt i bunnen av en trapp skal ha en luminanskontrast på 0,4.

Legges diagonalt
Merkingen kan gjøres med endringer i gulvmaterialets overflate eller det kan festes merking på gulvet. Merking som festes på gulvet kan enten limes oppå eller borres og limes. Farefelt på toppen av trapper bør borres og limes. I et farefelt bør det festes knotter så tett at de utgjør 400 per kvadratmeter. Et mindre antall knotter kan gjøre at underlaget virker usabilt og ubehagelig å gå på med for eksempel damesko.
– Vi anbefaler at knotter i farefelt legges diagonalt. Da er det større sjanse for at en blind kjenner dem med stokken sin. Vi anbefaler også at det velges knotter i myk plast og ikke i hard plast, som blir glatt. Det bør også velges merking som har minst mulig skinn.
– I inngangspartier og direkte på betonggulv bør man holde seg til syrefast stål i merkingen. Lenger inn i bygningen er aluminium bra.

– Farefeltet på toppen av trapper skal plasseres et trinn inn fra trappa og være 60 cm dypt. Oppmerksomhetsfeltene kan være nærmere trappa.
– Det sies lite om ledelinjer i Tek 10, men Blindeforbundet har laget en veileder som kan lastes ned fra nettet, forteller Christophersen.

Bekymret for forenklingsministere
– Vi er litt bekymret for ministre som vil forenkle byggereglene. Å merke for blinde og svaksynte er minimale kostnader i et byggebudsjett.
– Det er viktig at eldre, svaksynte og blinde kan bevege seg i samfunnet. Derfor er vi bekymret for hva neste tekniske forskrift vil inneholde, sier Christophersen.
– Særlig er trappemerkingen viktig for å forhindre skader i bygg.

Merking for blinde og svaksynte omfatter mye mer enn merking på gulvet. I denne artikkelen har vi i hovedsak omtalt gulvmerkingen. Se Blindeforbundets veiledning om du trenger flere råd om taktil merking.

I Murmesteren nr 5-15 får du ytterligere råd om merking for blinde og svaksynte.

_______________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Les også: Blindeforbundet veiledning

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image