Ny, lettere blokk lansert

Murmester Mads Kjølen i Veidekke likte den nye Leca’en - den er utrolig lett og fin. Foto: Weber Leca.

Murmester Mads Kjølen i Veidekke likte den nye Leca’en – den er utrolig lett og fin. Foto: Weber Leca.

I 2015 ble Leca LSX lansert. En ny, patentert produksjonsteknologi for Leca-blokker ga en vesentlig vektreduksjon kombinert med større styrke. Nå er det Isoblokkas tur.

Nå har teknologien også blitt benyttet til Leca Isoblokk, med det resultat at vekten er redusert med inntil 30 prosent. Nyheten ble lansert og demonstrert på NMLs landsmøte i Bergen sist helg, der mange murmestre gjorde løfteprøven med de nye, lette blokkene.
På standen til Leca, ble de utfordret på å løfte «ny og gammel» blokk, og reaksjonen fra Murmester Mads Kjølen i Veidekke var ganske representativ for murernes syn: «Den nye Leca’en – den er utrolig lett og fin. Jeg liker den kjempegodt.»

Hva er egentlig LSX?
LSX er en patentert teknologi med utgangspunkt i et nytt tilsetningsstoff som endrer porestrukturen i lettbetongen som brukes i blokkproduksjonen. Få og store porer er erstattet av mange små. Det gir en mer homogen struktur og forbedret styrke og tetthet. De ferdige Leca-blokkene blir inntil 30 % lettere og får bedre mekaniske egenskaper med finere overflate og skarpere hjørner. De blir lettere å mure og enklere å etterbehandle. I tillegg blir blokkene lettere å kappe og skjære siden de tunge aggregatene er fjernet. Faktisk kan blokkene kappes på under halve tiden sammenlignet med tidligere blokker. Dette vil redusere slitasje på utstyr og gjøre byggingen raskere. De Leca-ansatte på NML-treffet oppsummerte det slik: Lettere, hurtigere, tørrere og sunnere.

Gradvis overgang
Overgangen fra eksisterende Isoblokker til LSX-versjonen vil ta noe tid. Leca Isoblokk 25 cm er den første som var på plass. Overgang fra gammel til ny varsles via NOBB-systemet, der alle nye data er på plass allerede. Byttet i NOBB skjer ved at varens status settes til «utgår erstattes av…».

(Fra pressemelding)

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image