Bygg finansierer kriminalitet

Hvem skulle trodd at vi har slavehandel her i Norge? sa seniorrådgiver Odd Magne Persson i Skatt Vest.

Hvem skulle trodd at vi har slavehandel her i Norge? sa seniorrådgiver Odd Magne Persson i Skatt Vest.

Det er utrolig mange spektre i det vi kaller bygg- og anleggsbransjen. Vi ser multikriminelle nettverk med stor tilpasningsdyktighet. Det er nettverk som finansierer annen kriminalitet med arbeidslivskriminalitet.

Det sa seniorrådgiver Odd Magne Persson i Skatt Vest da han foredro om temaet på fagdagen i tilknytting til landsmøtet i Norske Murmestres Landsforening (NML) i Bergen.
¬
– Vi har masse mafia eller mafialignende tilstander flere steder enn på Sicilia. På Balkan, i Russland og andre steder finnes slike nettverk. De ser seg om etter nye markeder med mulighet for mest mulig fortjeneste og minst mulig risiko, sa Persson.

Han definerte arbeidslivskriminalitet som brudd på norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygd, skatt og avgiftsundragelser.

Slavehandel
– Dette er multikriminelle nettverk med stor tilpasningsdyktighet. Aktiviteten i arbeidsmarkedet finansierer annen type kriminalitet. De kjøper mennesker. Hvem skulle trodd at vi har slavehandel her i Norge?

– Det er bakmenn som utnytter arbeidstakere, organiserer kriminelle etableringer og infiltrerer det ordinære markedet. Arbeidstakerne har mer gjeld til bakmannen når de har jobbet enn før de begynte, fortalte Persson.

– Svart lønn kamufleres med fiktive fakturaer fra underleverandører. Det er omfattende bruk av falske identifikasjonspapirer og ulike selskapsstrukturer med kjeder av underentreprenører og stråselskaper.
Det var ingen lys situasjon Persson tegnet opp.

Han beskrev framgangsmåten slik: De skaffer seg D-nummer, låner til oppstart av firmaet og leaser varebiler.
– Dere ser dem ofte på hustak med skyggelua som eneste sikringstiltak.
Persson beskrev konsekvensene av virksomheten i de illegale firmaene med manglende sikkerhet og vern av arbeidstakere, bortfall av lønn- og trygderettigheter, usikkerhet og manglende ansvar og urettferdig konkurranse. I tillegg taper samfunnet store inntekter.

Hovedselskapet etablerer en fiktiv underentreprenør. Der tas kontanter ut for å betale arbeidere som arbeider for hovedselskapet. Ingen skatt eller avgifter betales. Samtidig fører de fradrag for inngående moms.

Det skjer også at leasingbilene er på ferga ut av landet allerede dagen etter firmaetableringer. Dette har i følge Persson blitt et så stort problem at leasingselskapene har egne etterforskere som leter opp bilene i utlandet.

HMS-kort på svartebørs
– Byggenæringen er Norges største næring regnet i verdiskapning og utgjør halvparten av BNP (brutto nasjonalprodukt). Det er ikke i proffmarkedet det er verst. Det er privatpersonene dere bør konsentrere dere om, formante han.

Han fortalte også at HMS-kort selges på svartebørs for 500 kroner per stykk. Det er derfor viktig å ha rutiner for bestilling og makulering av HMS-kort. Det er like viktig å kontrollere dem og hvem som oppholder seg på arbeidsplassene.

Persson oppfordret til å bruke den landsdekkende tipstelefonen 800 80 000 når mistenkelige forhold oppdages.

_________________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image