Mange endringer, men ingen vekslingsmodell

Mer spesialisering på Vg2, foreslår regjeringen. Foto: Knut Randem.

Elever som tar yrkesfag skal spesialisere seg tidligere. Mer opplæring i faget de faktisk skal jobbe med, skal gjøre elevene mer attraktive for arbeidslivet, mener regjeringen.
Forslaget som regjeringen har på høring, blir den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.

Til manges skuffelse inneholder ikke forslaget noen vekslingsmodell. Regjeringen satser videre på 2+2 modellen. For bygg- og anleggsfagene foreslås det ingen endringer på Vg1, men
det foreslås å dele Vg2 byggteknikk i Vg2 tømrer og Vg2 betong og mur. Videre foreslås det å dele Vg2 klima-, energi- og miljøteknikk i Vg2 rør og Vg2 ventilasjon, taktekking og membran.
– Vi er svært tilfreds med at arbeidslivets behov skal gå foran, sier kompetansedirektør Jørgen Leegaard i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener at forslaget blir den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006. Foto: Marte Garmann.

– Hvert år starter det 30 000 elever på en yrkesutdanning. Mange av dem fullfører ikke fordi de ikke får en lærlingeplass. Nå fornyer vi yrkesfagene for å utdanne elever med den kompetansen som bedriftene etterspør og trenger, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Nær halvparten av alle elever på videregående skole tar yrkesfag, men en del yrkesutdanninger er ikke lenger like etterspurt av næringslivet. Derfor har regjeringen bedt partene i arbeidslivet om innspill gjennom ni faglige råd og fem ekspertutvalg. Regjeringens forslag bygger på disse innspillene og Utdanningsdirektoratet vurdering.

Mer spesialisering
En stor utfordring med dagens yrkesfag er at elevene kommer for sent i gang med spesialiseringen. Da får de ikke nok trening i faget før de skal ut i lærebedrift. Elever med svært ulike yrkesfag må ofte ta de samme fagene, og må bruke tid på fag de kanskje ikke trenger. Det første året på videregående må for eksempel en kommende frisør ha opplæring etter de samme læreplanene med det samme innholdet som en båtbygger.

– For å lære nok om yrket, må elevene få mulighet til å fordype seg tidlig. Derfor tar vi en skikkelig våropprydding i yrkesfagene. Hvis du vil bli tømrer, skal du nå få mer av tømrerfaget, og mindre av andre ting. Jeg tror det vil gi mer faglig motiverende opplæring fra første dag, og forhåpentligvis vil færre falle fra, sier Røe Isaksen.

Regjeringen følger også anbefalingene fra partene i arbeidslivet og Utdanningsdirektoratet om å legge ned en rekke lærefag som elever kan søke å bli lærling i etter to år på skolen. Dette gjelder blant annet komposittbåtbyggerfaget, storurmakerfaget og industrisømfaget.

– De fleste av disse fagene har i flere år nesten ikke hatt lærlinger. Når fag ikke lenger er etterspurt i arbeidslivet, bør vi ikke la elever fortsette å ta fagbrev i disse, sier kunnskapsministeren.

Del dette på:

  1 comment for “Mange endringer, men ingen vekslingsmodell

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image