Sentral godkjenning kan bli uinteressant

Jan Gunnar Madsen adm. dir. i NML er skuffet over statsråd Sanners holdning til sentral godkjenning og fagkompetanse. Foto: Knut Randem.

Sentral godkjenning skaper igjen støy. Det er regjeringens håndtering av overgangsordningen som nå skaper storm. Løftet om forlenget overgangsordning gjelder ikke alle.

– Vi forlenger overgangsordningen for sentral godkjenning for foretak med to år, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Det er vi svært fornøyde med svarte BNLs Jon Sandnes da vi skrev om saken i begynnelsen av desember.

Like før helgen kunne bladet Byggmesteren melde at forlengelsen av overgangsperioden for sentral godkjenning ikke gjelder Dibks praksisendring.

Utredningsleder Else-Karin Øvernes i kommunaldepartementet sier til bladet at praksisjusteringen er et selvstendig tiltak som ikke har noen sammenheng med overgangsordningen.

Med et frislipp for at utførende firmaer med ingeniørkompetanse kan få sentral godkjenning uten egne ansatte fagfolk blir opprettholdt kjøres forholdet mellom Sanner og byggenæringen av veien.

Administrerende direktør Jan Gunnar Madsen i NML (Norske Murmestres Landsforening) reagerer kraftig på denne holdningen. Sanners tidligere pressemelding blir dermed en betydelig nedvurdering av yrkesfag, mesterutdanningen og den kunnskap og kompetanse hans medlemmer besitter etter lange yrkesliv i næringen.
– Jeg ser også et mønster der departementet ikke har gått inn i rapporten «Enkelt å være seriøs» med alle de tiltak som er lagt inn der. Det har hele tiden blitt påpekt overfor departementet og statsråden at alle tiltakene må med for å være en god og effektiv ordning etter formålene. Jeg stiller meg også spørsmålet: Vet de egentlig hva de gjør? sier Madsen.

– Konsekvensen blir at slik sentral godkjenning nå fremstår så er det knapt et skjelett og noe vi ikke kan anbefale medlemmene. De vil heller ikke virke etter sin hensikt i forhold til faglighet og vi synes det er rart at departementet legger til rette for at man ikke behøver kunnskap og kompetanse i tiltakene. Samme departement fjernet overordnet ansvar nettopp fordi ordningen var sterkt misbrukt og nå legger de opp til en nesten tilsvarende ordning i Ny sentral godkjenning.
Jeg er svært skuffet over departementet og regjeringen Solberg for å gjøre lite eller ingenting for å demme opp for de enorme samfunnsskadelige utfordringene vi har i byggenæringen. Vi konkurrerer mot erklært kompetanse og departementets totale frislipp og naive tro på at markedskreftene ordner de utfordringene vi her står overfor.

Madsen har fått meget sterke reaksjoner fra medlemmene etter at Sanners holdninger ble kjent.
– Medlemmene reagerer sterkt på det som er en total neglisjering av kunnskap og kompetanse i utførelsesleddet, avslutter han.

–––––––––––––––––––––––––
Tekst: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image