Tre murbygg får hedrende omtale

Ingen nominerte bygg kvalifiserte i år til murverksprisens strenge krav. Derfor blir det ingen murverkspris i år, men heller tre prosjekter som får hedrende omtale.

HEDRENDE OMTALE: Teglhus med tårn, Lillehammer. Sanden+Hodnekvam Arkitekter. Foto: Arkitekten.

Murverksprisen ble etablert i 1978 for å stimulere til- og utvikle god bruk av murverk i norsk byggevirksomhet. Mens prisen tidligere også kunne tildeles personer og virksomheter, ble det fra 2011 vedtatt at prisen kun skal gå til «bygg i Norge med fremragende arkitektur der murverk også er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte».

Murverksprisen deles ut av Norsk murforum og er en hederspris som skal trekke fram forbildeprosjekter. Disse skal tilfredsstille en lang rekke kriterier for fremragende arkitektur der førsteklasses murverk, både gjennom planlegging og utførelse, framstår som forbilde for en samlet byggebransje.

– I år har juryen ikke funnet prosjekter som tilfredsstiller disse strenge krav fullt ut. Blant kandidatene er det dog en rekke mindre prosjekter der murverk er benyttet i små byggeoppgaver, alle med en vilje, kjærlighet og inderlighet for murverk både som sensuell opplevelse og byggemetodikk som gjør juryen svært begeistret. Her fremvises murverk både som materialitet og meningsbærende element på ulikt vis, men med en fellesnevner i nettopp kjærligheten til materialet og byggemetoden, heter det fra juryen.

Disse murprosjektene får hedrende omtale:

  • Parallelle hvelv, Ålesund. Moseng Poulsen Arkitektur
  • Skrivestue og garasje, Blommenholm. Studio Vatn
  • Teglhus med tårn, Lillehammer, Sanden+Hodnekvam Arkitekter

Prosjektene vil bli presentert på Norsk Murdag i Oslo 19. oktober.

Juryen har bestått av Gudrun Molden (oppnevnt av NAL), Einar Jarmund (oppnevnt av NAL), Preben Jensen (Multiconsult), Mari Flaata (mur+betong) og Øyvind Buset (Norsk murforum).

HEDRENDE OMTALE: Skrivestue og garasje, Blommenholm. Studio Vatn. Foto: Johan Dehlin.

HEDRENDE OMTALE: Parallelle hvelv, Ålesund. Moseng Poulsen Arkitektur. Foto: Jonas Adolfsen.

Del dette på: