– En tydelig marsjordre

Formann i Norske Murmestres Landsforening, Hans Kristian Meling, er overrasket over den store enigheten i organisasjonen om å forlate NHO Byggenæringen. – En tydelig marsjordre, sier Meling.

Formann i Norske Murmestres Landsforening, Hans Kristian Meling, er overrasket over den store enigheten i organisasjonen om å forlate NHO Byggenæringen. Foto: Oddbjørn Roksvaag

På den nylig avholdte generalforsamlingen var det kun én stemme mot styrets forslag om å melde seg ut fra NHO Byggenæringen og oppheve gjensidighetsbestemmelsen.

– Ja, det ble et overveldende flertall, sier en fornøyd Meling til Murmesteren like etter generalforsamlingen.

Overrasket over enigheten

– Er du overrasket over at det kun ble en stemme mot?
– Ja! Men siden det har vært generalforsamlinger i de ulike laugene, så hadde vi en god pekepinn. Vi var vel klar over at det gikk mot utmeldelse, men man kan jo ikke være sikker før generalforsamlingen er avholdt.

– Dette var en tydelig marsjordre fra medlemmene?
– Ja, det er ingen tvil om det. Det endte ikke minst med stor usikkerhet rundt lærlingsaken der NHO Byggenæringen ba oss om å trekke vårt forslag der vi krevde lærlinger fra dag en.

– Var det en skikkelig provokasjon?
– Ja, for de fleste medlemmene i Norske Murmestres Landsforening var dette en stor provokasjon.

– Så uten den saken, så hadde det kunne endt annerledes på generalforsamlingen?
– Det styrket i alle fall styrets sak og vår innstilling til vedtak.

– Hva står foran dere nå etter dette vedtaket?
– Nå er det formell utmelding og så må vi hjelpe alle våre medlemsbedrifter til å få orden på alle papirer som må ordnes. De tariffbundne bedriftene må nok også ha noe hjelp i tiden fremover. Og så starter arbeidet med å utrede en mulig innmelding i Bygghåndverk Norge.

Blandende følelser

– Dere har brukt mye tid i flere runder på å vurdere deres forhold til NHO Byggenæringen. Er det godt å sette en strek for dette?
– Ja, samtidig som det også er litt vemodig også å gå ut fra NHO Byggenæringen. Men med de siste vedtakene i generalforsamlingen i NHO Byggenæringen, er det ikke lenger levelig for oss å være der. Det er det ingen tvil om. Det triste oppe i det hele er at vi ikke får beholde medlemskapet i NHO. Jeg tror mange av våre medlemsbedrifter har et sterkt ønske om å fortsatt være medlem i NHO, men utenfor NHO Byggenæringen. Når vi ikke får være medlem i NHO uten på være medlem i NHO Byggenæringen, så ble det total utmeldelse og opphevelse av gjensidighetsbestemmelsen, sier Hans Kristian Meling.

Del dette på: