Med hendene på flisene

Først se - så prøve.

Først se – så prøve.

Mange bedrifter har problemer med å gi lærlingene bred praksis i ulike deler av faget. Da kommer det godt med at leverandørene stiller opp, sier opplæringsleder Lars Eikemo-Rolfsen i Murmesternes forening i Oslo.

Murmesteren var med da Oslos murerlærlinger var på kurs hos FagFlis-skolen (FF-skolen). Her fikk de både teoriundervisning og praktiske erfaringer. Fire av dem ble samtidig intervjuet om rekruttering. Det intervjuet kan du lese på side 25.
Jan Gunnar Molde er ansvarlig for FF-skolen og forteller at spesielt skolene er helt avhengige av slike leverandørkurs. Men også lærlingene har stor nytte av å få teoretisk kunnskap og praktiske tips i organiserte former.
– Du må ha kloke hender, sier Jan Gunnar Molde.
– Da må du repetere og repetere slik at du har det i hendene.
Gjennom tilbudet han administrerer får både lærlinger, skoleelever og bedrifter utdanning, trening og perfeksjonering i alt som har med flislegging å gjøre.
– Uten et samarbeid med næringslivet greier ikke alle skoler å gi en fullverdig opplæring. Flislegging er heller ikke gammelt i pensum for murfaget.
På FF-skolen får deltakerne undervisning i konstruksjon, tetting av våtrom, flislegging, materialvalg, tekniske egenskaper og detaljer.

Hele landet
– Det er stor forskjell på interessen blant lærlingene. Noen bare er her, andre er veldig interesserte, sier Tony Hamran, teknisk sjef for Schönox (Sika) om lærlingene han møter på disse samlingene.
Han forteller at de har en håndfull kurs hver måned gjennom FF-skolen. Kursene er for lærlinger, ansatte i FF-butikker, utførende bedrifter og arkitekter. Alle kursene tilpasses målgruppenes behov.
– Vi har lærlingene inne her på FF-skolen hvert halvår. I tillegg er vi ute på skolene.
Jan Gunnar Molde forteller at de har kommet godt i gang med å arrangere kursene rundt omkring i landet.
– Det siste året har dette tilbudet blitt mer og mer kjent. Det fører til at vi får flere henvendelser. Kursene dekker åpenbart et stort behov.
– Vi tilpasser kursene veldig fleksibelt etter lokale behov. Åpningstider i butikker kan være avgjørende for tidspunkt, og større murbedrifter kan få interne kurs, avslutter han. FF-skolen har et formalisert samarbeid med Schönox.

_______________________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image