Enklere fra yrkesfag til universitet

– Det finnes de som velger en praktisk tilnærming først, for så å ønske seg inn i et mer teoretisk løp senere, og den muligheten bør vi tilrettelegge for, sier NHO-sjefen.

Altfor få høgskoler og universiteter slipper inn studenter med yrkesfaglig bakgrunn, mener NHO.

– For å sikre god rekruttering til yrkesfagene er det avgjørende at det finnes attraktive karriereveier og videre studiemuligheter. Bedriftene trenger også fagarbeidere med ulike nivåer og med ulik kompetanse, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Hun mener utdanningsinstitusjonene må være med og ta et større ansvar for å gjøre det attraktivt å søke seg til yrkesfag.

Fagarbeidere i ulike håndverksfag topper listen over dem NHOs medlemmer har mest behov for i framtiden, viser organisasjonens kompetansebarometer for 2017.

I dag kan personer med svennebrev og fagbrev søke seg til enkelte høyere utdanninger via den såkalte y-veien, som innebærer tilrettelagte studieprogrammer. Y-veien brukes i dag først og fremst på ingeniørfag. NHO ønsker at flere høgskoler og universiteter skal tilby Y-vei-studier, og for flere fagretninger.

Lund mener at for eksempel ingeniører med svennebrev eller fagbrev er svært ettertraktet blant NHOs medlemmer.
– Det finnes de som velger en praktisk tilnærming først, for så å ønske seg inn i et mer teoretisk løp senere, og den muligheten bør vi tilrettelegge for, sier hun.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image