– Prioritér arbeidslivskriminalitet!

Statsminister Erna Solberg ba politiets ledere prioritere arbeidslivskriminalitet. Foto: Tor Borgersen/Statsministerens kontor

Arbeidslivskriminalitet er ikke noe nytt, men den oppstår nå i et mer mobilt og digitalt samfunn. Mennesker og penger forflytter seg raskere og til dels i skjul, firmaer opprettes og avvikles raskere enn myndighetene klarer å fange opp. Kampen mot dette må prioriteres.

Statsminister Erna Solberg (H) talte fredag på politiets ledersamling. Hun talte varmt for høyere bevilgninger og mindre detaljstyring av politiet, men hadde også forventninger om hva samfunnet da skulle få tilbake. En prioritering av arbeidslivskriminaliteten tok mye av plassen i hennes tale.

– Ett eksempel er hvordan flere ansatte og sterkere fagmiljøer vil styrke samfunnets kamp mot økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet. Og dette er ikke et tilfeldig eksempel fra min side – tvert imot, sa hun og la til at tegnene er alvorlige.

Kriminelle, organiserte nettverk involverer seg i alle kriminalitetstyper som genererer profitt, også der det er profitt å hente i arbeidslivet. Vi ser at legale næringsstrukturer utnyttes for å hente ut maksimal profitt.
Det nye er også at dette skjer mer systematisk, planlagt og profesjonelt enn før, og gjerne med profesjonelle støttespillere som regnskapsførere, revisorer og advokater. Realiteten er uansett den samme: Arbeidstakere som rammes av uryddige forhold, seriøse bedrifter som skyves ut av dem som ikke bryr seg om spillereglene i norsk arbeidsliv, og en stat som blir svindlet for store inntekter, og som kanskje også får økt utgiftene sine. Det undergraver den tilliten vi er så stolte av i det norske samfunn. Og det utfordrer det norske velferdssamfunnets bærekraft. Jo mer uryddige forhold, og jo mer kriminalitet vi får inn i dette, jo mindre skatteinntekter vi får, jo flere mennesker som blir utnyttet, jo mer svindel vi får, jo mindre blir bærekraften for fremtidens arbeidsmarked.

– Slik skal det ikke være i norsk arbeidsliv! slo hun fast.

– For regjeringen har et tettere samarbeid nasjonalt og regionalt mellom offentlige etater vært et viktig grep i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Og det er viktig og flott at politiet deltar aktivt i dette. Det er ikke sånn at politiets innsats bare er viktig i denne sammenheng, det er faktisk helt avgjørende.

Solberg oppfordret politilederne til å arbeide tett på dette.
– Vi ser jo også at i arbeidslivskriminaliteten finner man strengene til mye annen kriminalitet. Og start på nye organiserte kriminelle miljøer i vårt land. Så sørg for at politiet i alle politidistrikter vet å samspille godt med andre viktige etater. Og sørg for at arbeidet legges opp effektivt, slik at vi klarer å luke ut både de små kjeltringene og de mest profesjonelle aktørene.

– Når jeg tar opp dette temaet så tydelig, er det fordi oppgaven er så viktig – for partene i arbeidslivet, for tilliten til norsk økonomi og arbeidsliv – og for regjeringen. Det er en klar forventning fra regjeringen om at politiet tydelig prioriterer innsatsen mot alvorlig økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet i årene fremover, slo hun fast.

Murmesteren var ikke til stede da talen ble holdt. Vi har her referert fra hennes manus. Det kan avvike fra den faktiske framføringen.

_______________________________
Av Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image