Skrev brev til Erna

Administrerende direktør i Norske Murmestres Landsforening, Jan Gunnar Madsen, har lite til overs for tjenesten Mitt anbud og kåringen Norges hyggeligste håndverker. Det har statsminister Erna Solberg fått klar beskjed om.

Jan Gunnar Madsen har over flere år stilt seg tvilende til kvaliteten og seriøsiteten til en del av håndverkerne som tilbyr sine tjenester gjennom Mitt anbud. Årets gjesteliste på prisutdelingen «Årets hyggeligste håndverker» i regi av Mitt anbud, fikk det til å renne over. Murmestrenes talsmann har lite til overs at for at både statsminister Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Raymond Johansen og flere andre fremstående personer deltar og kaster glans over arrangementet.

Her er Madsens brev til statsministeren:

 

Til Statsminister Erna Solberg

Det vises til deres deltakelse i forbindelse med Norges hyggeligste håndverker.

Nedenstående representerer en arbeidsgiverforening for murmestere som ligger under Byggenæringens landsforening som er en landsforening i NHO. Videre representerer vi mur- og flisleggerfaget som fageier i forbindelse med partssamarbeidet mellom partene i arbeidslivet.

Norges hyggeligste håndverker er et fantastisk flott arrangement som bidrar til positiv oppmerksomhet rundt håndverksfagene, men vi har noen store betenkeligheter i forhold til aktørene som står bak. Som dere ser av invitasjonen så er det til et PR-stunt, og da har jeg mistanke om at det viktigste for Mittanbud er PR for portalen og ikke PR for håndverksfag og fagmessig utførelse.

Videre så ser vi at Mittanbud opptrer de på mange arenaer for seriøsitet i byggebransjen og det er vel og bra, men jeg er redd at motivet er en renvasking av tjenesten i forhold til noen av aktørene der slik at de kan fortsette sin virksomhet med et skinn av seriøsitet. Vi vil selvsagt at Mittanbud skal anstrenge seg for både å sikre seriøsitet og faglighet, men tror ikke de har tatt i bruk tilstrekkelige virkemidler til dette.

Mittanbud som aktør i dette markedet er svært problematisk all den tid de går god for at aktørene på plattformen er seriøs og faglige skikket. Det er selvsagt ikke ulovlig å være «oppslagstavle» for tjenestetilbydere, men det er svært problematisk at de gir aktørene inne på plattformen et alibi for seriøsitet og faglighet i all reklame du ser fra den kanten. Det er naturlig å stille seg spørsmålet om hvordan de kan gå god for at virksomhetene er seriøse. Vi får dessverre mange tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at det motsatte er tilfelle.

Kort ankepunkter:
– Borger for faglighet
– Borger for seriøsitet
– De har pr nå ikke virkemidler som er effektive nok til å luke ut uhumskhetene i egen portal

Mittanbud må rydde opp i portalen for det tilfelle at de skal garantere for seriøsitet. Videre burde Norges hyggeligste håndverker vært et bransjeprosjekt løsrevet fra Schibsted og det burde vært et samarbeid med det offentlige og bransjeorganisasjonene.

Les min artikkel i vårt blad i eget vedlegg og i nedenstående:

Kort sagt nr. 4 – 2020

Schibsted ved Mittanbud skummer fløten i svartmarkedet

Mittanbud sammen med sin eier Schibsted skummer fløten i svartmarkedet. De er en stor om ikke den største muliggjører av svarte tjenester, til tross for at de i flere fora hevder det motsatte.

Mittanbud hevder på sine sider følgende:

Annonsering har eksistert siden tidenes morgen og det er selvsagt viktig for at tilbyderne skal kunne tilby sine tjenester ute i markedet. Annonseplassen i seg selv er ikke et problem, men det er svært problematisk at Mittanbud hevder at alle tilbydere inne på tjenesten er seriøse og har de nødvendige kvalifikasjoner. Mittanbud har ikke et system som klarer å fange opp dette i tilstrekkelig grad og de forleder forbrukeren ved å hevde at de har systemer som ivaretar dette på en god måte.

Slik Mittanbud driver i dag er uetterrettelig. Jeg kan ikke se at de med sikkerhet kan gå god for hverken faglig kompetanse eller seriøsitet med den form for egenkontroll de påstår de bedriver, og jeg mistenker Mittanbud for å ikke ha et nett som er finmasket nok til å luke ut de useriøse aktørene. Jeg får stadig tilbakemeldinger fra flere medlemsbedrifter at de på Mittanbud konkurrerer mot useriøse virksomheter og at de sjelden eller aldri får jobbene som ligger ute der.

Mittanbud opptrer stadig oftere under debatter og andre arrangementer i forbindelse med kampen mot a-krim og svart arbeid uten at jeg tror at de tar de nødvendige grepene i eget hus. Jeg spør meg selv hvorfor de stadig vekk er å se på disse arrangementene: er det for at de har et stort behov for å synliggjøre utad at de er opptatt av seriøsitet og kampen mot arbeidslivskriminalitet?

Videre ser vi at Mittanbud bruker noen av millionene de tjener til å arrangere «Norges hyggeligste håndverker» som er et veldig godt tiltak for å sette lyset på godt håndverk og gode håndverkere, men dessverre mistenker jeg sterkt at det er en trojansk hest og nok et tiltak for å formidle formidlingskanalens fortreffelighet i forhold til seriøsitet og faglig kompetanse inne på egen portal.

Jeg har gjentatte ganger utfordret de uten at jeg har fått noen fullgode svar. Jeg ser også utfordringene med å kunne avdekke useriøsitet da det også er en stor utfordring for politiet, men så hevder vel de heller ikke at de har fjernet dette problemet.

Jeg tror at vi ved en gjennomgang av tallene til flere av aktørene inne på portalen vil se at de ikke henger på greip med virksomhetens registrerte antall ansatte relatert til omsetning samt at flere av de mangler fagbrev og den nødvendige kompetanse.

 

Del dette på: