Valgte CO2-redusert teglstein

Ved å velge teglstein som hovedmateriale i fasaden kunne arkitektene og byggherren møte krav på kvalitet og visuelt uttrykk, og med en ekstra miljøgevinst da den valgte teglsteinen er produsert med opptil 80% mindre CO2-utslipp enn tilsvarende bløtstrøket tegl.

Det nye Majorstuhjemmet preges av teglstein.

I bydel Frogner i Oslo inviteres snart de eldre til det nye sykehjemmet Majorstuhjemmet med spennende fasiliteter. Byggeprosjektet har fokusert på bærekraft med mål om å redusere CO2-utslipp og oppfylle de strenge kravene til miljøsertifiseringen BREEAM-NOR. Det er Oslobygg KF som er byggherre for dette byggeprosjektet.

Teglstein med lavere CO2-utslipp

Oslobygg og arkitektfirmaet Dyrø og Moen AS med prosjektleder sivilarkitekt Liv Randi Mauseth har jobbet lenge med prosjektet og det ble satt strenge krav til både byggeplass og materialer.

– Kravene fra reguleringen var at bebyggelsen skulle ha høy kvalitet og bygges med bestandige materialer. Derfor kunne vi velge teglstein som hovedmateriale. Teglsteinen passer også veldig godt inn i bydelen da det er et område med mye teglstein fra før, forteller Mauseth.

Å velge riktig teglstein ble viktig for dette byggeprosjekter og det var arkitektfirma sammen med entreprenør som foreslo Terracotta Less fra Wienerberger til byggherren Oslobygg. Alle parter ble enige om denne steinen som er en moderne vri på den klassiske røde teglstein.

Det er benyttet teglstein med lavere CO2-utslipp i prosjektet.

– Vi forelsket oss i Terracotta Less, da det er en stein med grunnfarge som passet inn i omgivelsene og en sten med mye variasjon. Dette ga rom for å oppnå ulike fasadeutrykk ved å velge to ulike fugefarger istedenfor to ulike stener. I første etasje er det gotisk forbandt med utstikkende kopper, mellom teglsøyler som bærer den utkragede fasaden oppover i beboeretasjene. Spranget i teglfasaden og endringen i forbandt speiler byggets innhold som endrer seg fra det utadrettede i plan 1 til det private oppover i etasjene. Fra plan 2 til 7 er det vilt forbandt for lettere å kamuflere teglbjelkene. I tillegg er det inntrukne skift ved vindusfelt for å skape et større spill oppover i fasaden. Det har blitt jobbet mye med tegldetaljer, noe som har vært veldig gøy.

Dette er et av de første byggene i Norge levert med Less, som er en teglstein med nøyaktig samme format og utseende som en tradisjonell bløtstrøken teglstein, men med redusert CO2-utslipp med opptil 60-80% da den brennes med biogass og benytter grønn energi.

– Majorstuhjemmet skal bli et fleksibelt bygg som skal vare. Det har vært et prosjekt med godt samarbeid mellom alle parter! Det var spesielt artig å jobbe med murere med genuin yrkesstolthet. Hver stein er lagt med stor nøyaktighet. Jeg har personlig vært glad i tegl siden studiene, jeg har jobbet mye med treverk så det var veldig deilig å få bruke tegl igjen. Majorstuhjemmet har rett og slett vært et veldig morsomt prosjekt, avslutter Mauseth.

Del dette på: